EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

– Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj? – rekao je Đukanović na konferenciji za novinare, prenosi RTCG.

On je kazao da će sve što je oteto od Crne Gore biti opet u vlasništvu države, koliko god se neko tome protivio.

Đukanović je komentarišući posledice usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, poručio da je suštinska dilema oko tog akta – da li Crna Gora treba da unapređuje vladavinu prava.

– Da li Crna Gora treba da novim zakonima usaglasi propise sa EU standardima, zameni zakone stare skoro pola veka, ja mislim da je odgovor – Da – rekao je on na Cetinju.

– Da li Crna Gora treba da odustane od takve svoje potrebe, kad god se deo društva pobuni odgov je – Ne – kazao je Đukanović i dodao da zakon treba Crnoj Gori i da je zbog toga donet.

“Obnovili smo državu, pa moramo i crkvu”

On je istakao da ni jednoj verskoj zajednici pa ni SPC ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupiru sudskoj proveri katastarskih evidencija crkvene imovine, da ne plaća porez, ilegalno uvodi sveštenike u državu.

Dodao je da su ponudili SPC da budu deo rešenja obnove samostalne Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, baš onakve kakva je postojala do 1918. godine.

– U međuvremenu smo obnovili državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori, tada bi morali da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca u Crnoj Gori, a ne mislim da je to dobro rešenje. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike – zaključio je Đukanović.

5 COMMENTS

  1. Uzmi na onim delovima gde su tvoji milogorci a na Nemanjica zemlji tesko ce da moze.Skloni se zamla.o I nezavadjaj taj narod.Neka te nosi crn djavo odatle.Prokletstvo je u tebi.

  2. Ovaj jepotpuno prolupao, ne zna sta govori. Ili ga savetnici pogresno savetuju, ili ima problema sa stvarnoscu. Predsednik gradjanske drzave, gde je po ustavu Crkva odvojena od drzave, uz to i deklarisani ateista, kao predsednik vladajuce stranke DPS, na partiskom kongresu donosiodluku o formiranju nove (partijske) crkve. Sustiina ove njegove izjave je: “Imamo drzavu, moramo imati i crkvu”,cime ne prepoznaje cinjenicu da Crna Gora IMA svoju pravoslavnu crkvu, vec 800 godina, i nema potrebe da kao neke novokomponovane nacije stvara u 21 veku novu. Druga Milova nelogicna, lazna i suluda jizjava je: ” Moramo da stvorimo crkvu nacionalnih Crnogoraca” Kao prvo postojeca Pravoslavna Crkva sa njenom Mitropolijom Crnogorsko- Primorskom i jos tri eparhije, je Crkva SVIH pravoslavnih vernika Crne Gore, bez obzira na naciju. Ona nije samo crkva Crnogoraca i Srba, vec kako je u pravoslavlju uobicajeno, i svih drugih pravolslavaca koji tamo zive. Kao drugo:cinjenica je da su vernici ove autokefalne i priznate SPC u CG vise od 90% pravoslavnih gradjana Crne Gore,bez obzira kako se izjasnnjavali,sto znaci da je to crkva i Crnogoraca i Srba. Svi oni se mole u ovoj crkvi, krste deci, vencavaju se i opela im drze njeni svestenici,a ne neke druge “crkve”, iako imaju mogucnost izbora.
    Trece: Oni koji zele da budu vernici posebne “Crnogorske pravoslavne crkve” imaju tu mogucnost jer ona postoji. Istina da je nekanonska i nepriznata od svih drugih pomesnih crkava u svetu, i formirana tek 1993 od strane grupice nacionalista i uz pomoc sluzbe bezbednosti CG, i da je registrovana 2000 god. u stanici policije na Cetinju. Ima i svoga samozvanog ‘Mitropolita” Mirasa Dedejica, inace rascinjenog svestenika, koga su u taj cin postavili takodje rascinjeni svestenici, izdvojenog krila Bugarske prav. crkve. Po nekim ispitivanjima ta NVO koja sebe naziva “crkva” ima desetak svestenika i par stotina “vernika”, zapravo pripadnika fasisticko-nacistickog pokreta koji se oslanja na politiku i licnost saradnika Musllinija, Sekule Drljevica, a koji je ceo 2.svetski rat proveo u zagrebu u tadasnjoj NDH, a pod zastitom Ante Pavelica.
    Zakljucak: ne radi se ovde o formiranju nove crkve nego o unistenju postojece SPC, i stvaranju novog identiteta Crnogoraca, koji nece imati nikakve veze sa Srbima i Srbijom, nego sa Rimokatolicima i Hrvatskom.( tvrdnja da su Crnogorci tkz. “crveni Hrvati” koji su navodno nasilno pre 1000 god. prevedeni iz katolicanstva u pravoslavlje, i koje je “okupirao” Stefan Nemanja

  3. sve si uzeo od srbije. vrati pare za budvu. milosevic ti je dozvolio da sverigas cigare po srbiji. ali ono sto podigli nemanjici i srpski narod i vasilije ostroski koga bi da podrzavis, neces moci. budi siguran.

  4. Sva zla u jedan narod si doneo I proizveo na tako malom prostoru to nisu uspeli ni Rimljani, ni turci ni Austrougari.Da to pokloni SPC svu imovinu tamo sto ima hoce li narod Crne sutra ziveti dugorocno bolje….ja mislim nece.Pali su ti kontejneri ,koliko moreplovaca sada trune u zatvorima sirom sveta .Nema vise ratova okolo sa radikalima delis teoriju zavadi pa vladaj….proslo Milo vreme ostao si zatucan .Pribijen si uz zid Koji nema rupu .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here