Poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država, rekao je aktuelni predsednik Crne Gore, Milo Đukanović.

– Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o tome smo odlučili pre 14 godina. Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regiona smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost – rekao je Đukanović u intervjuu za emisiju „Oko Globusa“ koja je emitovana na portalu Jutarnji.hr.

Na pitanje koliko je realna špekulacija o kompenzaciji Srbiji za gubitak  Kosova ustupcima vezanim uz Crnu Goru i Republiku Srpsku, Đukanović kaže:

Lider opozicije je istakao da je potpisani sporazum tri pobedničke koalicije došao uz inicijaciju sa Zapada.

„Ja sam skloniji verovati delima nego rečima. A čuli smo od nekih i da se Crna Gora oslobađa posle 75 godina. Godine 1945. se Crna Gora oslobodila i od fašizma, ali i od srpske okupacije koja je počela 1918. godine“.

On je rekao je da su ga „ranije preuzete obaveze“ sprečile da prisustvuje konstitutivnoj sednici Skupštine Crne Gore.

– To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko – rekao je Đukanović.

On je naveo da je konstituisanjem Skupštine počela finalna faza legitimacije izbornog procesa:

„Izabran je predsednik parlamenta i makar neformalno najavljen kandidat za predsednika vlade. Kažem neformalno, jer sada počinje da teče rok od mesec dana u kojem predsednik države obavlja konsultacije sa liderima političkih partija. Vlada se mora konstituisati u narednih 90 dana“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here