EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je ocenio da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podeljenost pravoslavnih vernika u Crnoj Gori i pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da bude “deo rešenja”.

Govoreći o otvorenom crkvenom pitanju u Crnoj Gori, poslednjih meseci aktueliozovanom sadržinom predloženog zakona o slobodi veroispovesti, Đukanović je u intervjuu TV Crne Gore kazao da je cilj državne politike da se obezbedi jedinstvo “pravoslavnog bića” u Crnoj Gori.

– Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC, u Crnoj Gori formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu, iz koje će Crnogorci proterivati Srbe, a podele se nastaviti – rekao je Đukanović.

Dodaje da je njegova politička motivacija jasna.

– Da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko-primorsku mitropoliju, ni druge eparhije SPC u Crnoj Gori, ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu deo ovog rešenja, a ne da ostanu tradicionalno deo problema – kaže Đukanović.

Predsednik Crne Gore smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka, okončalo podeljenost pravoslavnih vernika.

Po Đukanovićevim rečima, ta crkva bi “široko otvorila vrata za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovesti” i “svima koji su do sada službovali u ovoj ili onoj crkvi, otvorila bi mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori”.

On je istakao da je “neupitno pravo aktuelne Crne Gore da krene u operaciju obnove autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati”.

7 COMMENTS

    • KNIGHT, makar navedi korektno stihove srpske poskočice, ne kaže se ”već najveće srpsko leglo” nego ”već junačko srpsko leglo”, a postoji i crnogorska poskočice koja u odgovoru kaže ”neće više Crna Gora, bit obala srpskog mora”, pa ćete morati tražiti drugu obalu.

  1. G.-dine Djukanoviću!Toliko ste se zaneli svojom državnošću da vam i crkva smeta što nije crnogorska.Pa dobro neka bude crnogorska.A moje mišljenje je upravo suprotno.Jeste pravilo da svaka država ima i svoju autokefalnu crkvu,ali mi svi zajedno (mislim na pravoslavce)treba da se borimo da stvorimo jedinstvenu pravoslavnu crkvu kojoj će sve pravoslavne crkve pripadati.KaoVatikan u katoličanstvu.Jer tako ćemo svi zajedno osetiti pripadnost jednoj našoj veri:pravoslavnoj.

      • Ne mislim na rusku crkvu već na pravoslvnu crkvu.Da imaš iole vere ne bi vredjao crkvu koja je takodje pravoslavna.Kome pripada Vatikan:svim katolicima.E na to mislim,a što ste vi ogrezli u nepoštovanju i vere i pripadnosti njoj to je ipak vaš veliki,veliki problem.

        • atila_bič_božiji, pa vidiš Crnogorci nijesu ogrezli u nepoštovanju vjere, zapravo je to vaš problem. Ako je pravoslavna crkva univerzalna, zašto se vaša naziva Srpskom pravoslavnom crkvom i zašto je ona jedina crkva označena kao etnofiletističkom, to jeste klerofašsitičkom?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here