Tanjug
Marko Đurić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas u Briselu da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena i ultimatuma. Ðurić je, nakon susreta u Briselu, rekao da je tokom sastanka zahtevao da kosovska strana prestane da iznosi neistine o sadržini briselskih razgovora.

Takođe od predstavnika EU sam zahtevao da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara, rekao je on.

– Vrlo jasne i snažne poruke smo poslali. Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda. Ovde se ne vode i neće se voditi razgovori o nezavisnosti Kosova već o normalizaciji života – istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Naveo je da su današnji razgovori bili vrlo teški i da su se odnosili o pitanju povratka raseljenih i činjenici da 212.000 Srba i nealbanaca nema rešen status i nisu se vratili na Kosovo.

– Na nama je bila ogromna odgovornost da u okviru razgovora sa Prištinom pokušamo da približimo stavove i stvorimo institucionalne i političke preduslove da se nešto po pitanju povratka konačno uradi, jer nakon 20 godina od kraja rata samo 1,9 odsto, po podacima UN-a, iznosi stopa održivog povratka, to predstavlja obavezu za sve strane da u okviru sveobuhvatnih razgovora pokrije i ovo pitanje – rekao je Đurić.

Naveo je da su danas razgovarali o pitanju ekonomske saradnje Beograda i Prištine, istakavši da je stav Srbije jasan i da treba liberalizovati protok roba kapitala i ljudi.

Neophodno je definisati ključne infratstrukturne projekte kojim bi se radili auto-putevi, pruge i sve ostalo, rekao je Đurić i naveo da su razgovori bili teški.

– Uvek je dobro kada se razgovara, kada dve strane iznesu makar dijametralno suprotne stavove. Imali smo pokušaj da se uruči srpskoj delegaciji neki papir o navodnom kršenju CEFTA sporazuma. Nismo želeli da ga prihvatimo, jer smo došli da razgovaramo, a ne da se svađamo oko nečeg što je prošlost. Svakako bismo imali više materijala za štetu koja je napravljena – rekao je Đurić.

Razgovori će biti nastavljeni krajem avgusta, rekao je Đurić i dodao da je kazao i Skenderu Hiseniju da je umoran od laži iz Prištine o tome kako se pregovara o nezavisnosti Kosova i o sveobuhvatnim sporazumima koji će rezultirati, kako je rekao, onime što oni sanjaju.

– Neće rezultirati time, ali može da rezultira normaliacijom odnosa, normalnom trgovimom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara – poručio je Ðurić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here