DNKiM: EK izostavila važne činjenice iz izveštaja

0

 
Sloboda medija za Srbe na Kosovu postoji samo u papirama Evropske komisije
 

DNKiM takođe zahteva od Evropske komisije i celokupne međunarodne zajednice da se ozbiljnije pozabave primenom Zakona o upotrebi jezika na Kosovu, pozivajući se i na istraživanje "Vesti" – Pravo na jezik u kojem je u Ustavu Kosova i sedam zakona izglasanih u kosovskom parlamentu ustanovljeno više od 4000 grešaka u prevodu sa albanskog na srpski.

– EK treba da hitno formira ekspertski tim koji bi ponovo izvršio prevod Ustava Kosova na srpski jezik pošto je istraživanjem srpskih novinara do sada pronađeno 1000 slovnih, gramatičkih i terminoloških grešaka u srpskoj verziji Ustava Kosova.

 

Umesto pozitivne ocene "kako Kancelarija povernika za jezike organizuje kurs u javnim institucijama za državne službenike" pravednije bi bilo izneti kritiku da se u većini javnih institucija ne poštuje Zakon o upotrebi jezika, kao što je na primer kabinet predsednice Kosova gde nikada do sada srpskim novinarima nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik, navodi DNKiM.

 

Uključiti srpske medije

Društvo novinara pozdravlja deo izveštaja Evropske komisije u kojem se zahteva usvajanje strategije za digitalizaciju kao i usvajanje zakona i izrada tehničke pripreme.
– S obzirom da Kosovo nije članica ITU, i da su frekvencije pod nadležnošću Srbije EK treba da pozove Kosovo da tesnije sarađuje sa Beogradom kao i da uključi novinare iz srpskih medija na Kosovu kada je u pitanju ova oblast, zapaža DNKiM.

Društvo novinara Kosova i Metohije smatra da bi Evropska komisija trebalo da u izveštaju o napretku Kosova insistira na formiranju nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku, koji bi, kako ističu, signalom pokrivao celu teritoriju Kosova kako je to predviđeno Ahtisarijevim planom i Ustavom Kosova.

– Formiranjem drugog kanala Radio televizije Kosova prekršen je Ahtisarijev plan i Ustav jer su Srbi umesto nezavisnog medija dobili kablovski kanal pod "krovom" javnog servisa RTK. Nije uvažena dobra praksa iz regiona u kom ovakvi kanali imaju nezavisnu uređivačku politiku, upravni odbor i direktnu vezu sa regulatornim telom. Da taj srpski kanal, kako ga mnogi nazivaju, nije van uticaja političkih moćnika dovoljno govori i deo iz izveštaja EK da RTK, i dalje zavisi od finansiranja iz kosovskog budžeta, što, kako se navodi, podriva njenu uređivačku nezavisnost, navodi u saopštenju DNKiM.

 

EK "zaboravila" otete i ubijene

Društvo novinara ističe o da je "Evropska komisija u izveštaju o napretku Kosova "zaboravila" da zatraži okončanje istraga o otmicama i ubistvima novinara od 1998 do danas kao i da osudi pretnje novinarima koje i danas dobijaju novinari koji pokušavaju da istinito i ozbiljno rade i izveštavaju".

Takođe, Društvo novinara podseća Evropsku komisiju da javnost na Kosovu još nije obaveštena zašto još uvek nije imenovan član Nezavinse komisije za medije iz redova srpske zajednice.

– DNKiM zahteva od Evropske komisije da ozbiljno uzme u obzir navedene sugestije i uključi srpsku medijsku zajednicu na Kosovu u procese odlučivanja kada je u pitanju informaciona tehnologiija i unapređenje medija, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here