Z. VICELAREVIĆ
Ugovori sa više klinika:Dr Predrag Matić u bolnici "Roter Krojc" u Frankfurtu

Dobra vest za građane Ofenbaha, Frankfurta i okolnih gradova stiže od doktora Predraga Matića, našeg poznatog medicinskog stručnjaka na polju kardiologije. Naime, u centru Ofenbaha, u Kleiner Biergrund 18, na oko 250 kvadratnih metara će uskoro početi da radi Praksis Matić, kardiološko, angeološki i dijabetološki centar. Ordinacija se nalazi u zgradi Šparkase na četvrtom spratu. Ordinacija će biti dostupna svim pacijentima koji boluju od ovih bolesti, naročito ljudima koji su poreklom sa Balkana i ne govore baš najbolje nemački jezik.

– Ta dobra vest se odnosi na to što će naši pacijenti moći u pravom smislu da razumeju svoju dijagnozu i savete lekara jer će u timu koji će raditi u novom centru biti saradnici koji dolaze sa Balkana i govore gotovo sve jezike. Pored srpskog, hrvatskog, bošnjačkog jezika, imamo saradnike Makedonce i jednu Slovenku kao i saradnika turskog porekla. Dakle, jedna multinacionalna i multijezička ekipa sa kojom će naši pacijenti moći na maternjem jeziku da razgovaraju o svojim zdravstvenim problemima – ističe dr Predrag Matić šef ovog centra.

On navodi da će u novom centri moći da leče pacijente od svih poznatih kardiovaskularnih bolesti, zakrčenja krvnih sudova na vratnim arterijama, aortalnim arterijama, nožnim arterijama, koronarnim arterijama.

MULTINACIONALNI TIM U DARMŠTATU: Dr Matić sa saradnicima

– Takođe, lečimo pacijente ako boluju od raznih oboljenja srca, na primer, srčanih zalizaka, koronarnih arterija, problema na srčanom mišiću kao i pacijente koji imaju problem sa šećerom, koji su na insulinskoj terapiji ili terapiji koja se uzima oralno i tako dalje – kaže nam dr Matić.

Pored kardiološkog, angeološkog i dijabetološkog centra u Ofenbahu, Praksis Matić KAD centri postoje i u Darmštatu u Gruberštrase 26 i u Rosdorfu u Darmšteterštrase 8 i sva tri centra su međusobno povezana i na sva tri mesta mogu da se kvalitetno brinu o svojim pacijentima.

– U tim centrima, između ostalog, radimo konzervativno lečenje, ultrazvuk, EKG srca pod opterećenjem, ultrazvuk srca sa unutrašnje strane. To su neivanzivni punktovi koje radimo u tim centrima. Ukoliko je pacijentu potreban pejsmejker ili na primer koronarografija ili druge invazivne zahvate, idem lično sa pacijentom u klinike sa kojima imamo ugovore. To su Ketler bolnica u Ofenbahu, zatim klinika u Darmštatu. U klinici u Dernbahu kod Montabaua radimo samo posebne intervencije na aorti i arterijama koje idu prema glavi. U bolnici “Roter Krojc” u Frankfurtu imam pet kreveta na kardiološkom odeljenju koji stoje na raspolaganju mojim pacijentima ili pacijentima ove bolnice koji žele da se leče pod mojim nadzorom – kaže nam dr Matić.

Nova ordinacija u zgradi u centru Ofenbaha

On je lekar sa dugogodišnjom praksom a specijalizirao je za internistu, dijabetologa i kardiologa na poznatim klinikama u Nemačkoj. Na klinici u Darmštatu je dr Marić specijalizaciju završio kod profesora Gerarlda Vernera, jednog od dvojice najvećih svetskih stručnjaka za hronično zatvorene krvne sudove, a na klinici St. Katarina u Frankfurtu je bio na specijalizaciji koronarnih intervencija kod profesora Horsta Siverta, cenjenog stručnjaka na polju kardiologije i angeologije.

Red ispred ordinacije za vakcinaciju

– Prošle nedelje smo u našem KAD centru u Darmštatu počeli vakcinaciju protiv korona virusa. Za sada kod nas može da se primi fajzer i astrazeneka cepivo, a uskoro i džonson i džonson. U subotu smo imali veliki broj građana koji su došli da se imunizuju. Uspeli smo da vakcinišemo više od 450 onih koji su došli, što je za našu ordinaciju više nego veliki uspeh. Raduje nas što smo uspeli da izađemo u susret svima koji su hteli da se vakcinišu – rekao nam je dr Matić.

Često u Šapcu

Doktor Predrag Matić je rođen u Vupertalu 1974. godine. Do 10. razreda je išao u školu u tom gradu, a potom je sa roditeljima otišao u Šabac, gde je završio dodatne dve godine srednje škole. Zbog situacije koja je zahvatila SFR Jugoslaviju vratili su se u Vupertal, gde je ponovo morao da završi ona dva razreda jer nemačko školstvo nije priznalo obrazovanje u SFRJ. Studiranje je započeo u Holandiji, a završio u Frankfurtu gde je i ostao. Od 2005. počinje da radi kao lekar opšte prakse, a posle specijalizacije za internistu, kardiologa, dijabetologa i medicinu rada otvara ordinaciju u Darmštatu. Oženjen je suprugom Ninom, Nemicom koju je upoznao na fakultetu. Imaju četvoro dece, Julijusa (11), blizance Lukasa i Ilijasa (8) i ćerku Milu (3).

– Idemo po 12 puta godišnje u Srbiju kada nam to vreme i situacija dozvoljava. Dešavalo se ranije, pre epidemije korone, da za vikend skoknemo do Šapca. Deca pričaju srpski, jer pohađaju i nastavu na našem jeziku, trenutno onlajn – navodi dr Matić.

Red za vakcinaciju u Darmštat