EPA/Vassil Donev
Plaža u Bugarskoj

U Hrvatsku i Bugarsku se još uvek može na letovanje, ali samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48, odnosno 72 sata. Da bi ispunila ovaj uslov, četvoročlana srpska porodica mora da izdvoji 24.000 dinara i, po mogućnosti, testira se na “Torlaku”, jer je tako najizvesnije da će rezultate dobiti na vreme.

Uslov koji su pred građane Srbije postavile Hrvatska i Bugarska, u jeku pandemije koronavirusa deluje razumno. Međutim, on odlazak na letovanje Srbima otežava finansijski uz neizvesnost da li će rezultate testova dobiti na vreme.

Naime, PCR test koji građani bez simptoma koronavirusa mogu da rade samo na lični zahtev, košta 6.000 dinara po osobi, bilo da je u pitanju dete ili odrasla osoba. To onda znači da je cena letovanja za četvoročlanu porodicu  za dvesta evra veća.

Što se tiče brzine dobijanja rezultata, nigde na postoji garancija da će stići u željenom roku, a bilo je slučajeva da se na njih čeka i po 11 dana.

Za Beograđane koji žele da leto provedu u nekoj od zemalja koje zahtevaju negativan PCR, testiranje na “Torlaku” bi moglo da bude dobro rešenje. Međutim, odlazak na “Torlak” nepostredno pre puta, za mnoge koji žive van Beograda predstavlja još jednu otežavajuću okolnost.

Podsećamo, nakon zatvaranja granica za Srbe, Bugarska vlada je 27. marta odlučila da državljanima Srbije omogući ulaz u tu zemlju sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je još 11. jula da je za boravak u Hrvatskoj ponovo neophodan 14-dnevni karantin ili negativan PCR test na koronavirus, koji nije stariji od 48 sati.

Državljani Srbije sada mogu bez karantina i negativnog testa da uđu u svega 18 država na svetu. Bez ikakvih ograničenja mogu da uđu u Albaniju, Belorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Egipat, Republiku Kongo, DR Kongo, Meksiko i San Marino. Negativan PCR test nije neophodan ni za Tursku, ali pri ulasku u zemlju svi obavezni su merenje temperature i lekarski pregled.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime