Do ustavnih promena samo dogovorom

0

Eventualne promene u strukturi BiH moraju biti bez nametanja: Milorad Dodik
 

"Lavrov je izneo stav Rusije u vezi sa potrebom da bude rešeno pitanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR). Oni žele da ispunjavanjem ciljeva ‘pet plus dva’ budu stvoreni formalni uslovi za zatvaranje OHR", rekao je premijer Dodik koji je u zvaničnoj poseti Moskvi.

Premijer Dodik je, kako prenose banjalučki mediji, rekao da je na sastanku sa ministrom Lavrovom i predstavnikom Poltavčenkom, " jasno rekao da RS ima potpunu političku institucionalnost i stabilnost i da se nastavlja rad na principima jačanja njene ekonomske moći".

Dodik je rekao kako je zajednički stav sagovornika bio "primarno očuvanje ove dejtonske strukture", koje treba da omogući funkcionisanje BiH i dejtonskog balansa, koji je očigledno bio uspešan tokom proteklih godina i držao zemlju na okupu.

 

"Razgovarali smo i o mogućem organizovanju međunarodne konferencije u organizaciji Španije, koja je predsedavajuća Evropske unije, gde bi učestvovala i Rusija, čiji je stav da je potrebno zatvoriti OHR, rešavanjem pitanja ‘pet plus dva’", kazao je Dodik.

Premijer RS je dalje izneo da je u slučaju promene Ustava BiH, pitanje konsenzusa nezaobilazno, a da mešanje sa strane bilo kog faktora, "u pogledu međunarodnog učešća," nije primereno.

Dodik je ocenio da pozicija zvanične Moskve nije uperena protiv bilo koga u BiH, već je želja da se Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sa pravom veta, afirmiše kao faktor stabilnosti u regionu.

"To pitanje treba na pravi način afirmisati i time skinuti sa dnevnog reda BiH sa raznih međunarodnih foruma u smislu da je ona remetilački faktor i da ugrožava regionalnu bezbednost, kako su to neki propagandisti pokušali da nametnu u prošlom vremenu", primetio je premijer RS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here