Promo
Dijana i Boris Martinović sa gostima očarali beogradsku publiku

Sopran sa internacionalnom karijerom Dijana Martinović i njen suprug, slavni američko-hrvatski bas bariton Boris Martinović, uz klavirsku pratnju Beograđanina Koste Jevtića i ućešče nekoliko mladih operskih pevača, održali su u petak, u Skupštini grada Beograda, prvi u nizu od pet besplatnih koncerata u Srbiji, u sklopu projekta „ Internacionalni mostovi muzike  – Muzika spaja i kada sve drugo razdvaja“. Oduševljena publika je sa oduševljenjem ispratila vanserijske interpretacije doajena operske scene i njihovih gostiju.

Jednočasovni recital se sastojao od 14 šarenoliko odabranih kompozicija, gde su, uz dela slavnih svetskih klasičara, ukomponovane solo pesme srpskih i hrvatskih kompozitora. Jedinstven muzički ugođaj započeo je kompozicijama „Nina“ (Đovani Batista Pergolesi) i „Na noćištu“ (Jakov Gotovac) u izvođenju Borisa Martinovića, koji je odmah izmamio snažne ovacije publike. Njegova supruga Dijana, istaknuta umetnica koja je nastupala u uglednim evropskom operskim kućama i dobila veliki broj nagrada širom kontinenta, predstavila se, za početak, izvodeći „Ljuven sanak“ Josipa Hacea. Pred kraj se vratila čuvenom hrvatskom kompozitoru pevajući „Serenadu“, a prethodno se osvrnula i na opus Dore Pejačević („U lovu je mjesec na sunce“).

Posebnu notu ovom događaju doneli su gosti. Mladi izvođači Maja Tomašević i Stefan Simonović su, u nekoliko duetskih kompozicija, poput „Sve dok je tvoja blagog oka“ Isidora Bajića i „Vesela udovica“ Franca Lehara, pored izuzetnih vokalnih sposobnosti, šarmantno i emotivno predstavili igru zavođenja na sceni, pokazavši da im ni ples nije stran. Predstavila se i fantastična Nataša Tasić Knežević, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu koju je i publika naklonjena pop muzici nedavno upoznala zahvaljujući nastupima sa Bajagom i Instruktorima.

Boris Martinović se na pozornicu vratio uz dela Čajkovskog i Malaškina, a u završnici koncerta posebno snažan aplauz je dobio izlazeći na scenu zajedno sa suprugom Dijanom. U duetu su izveli „Si tu m’aime“ iz opere „Karmen“.  Ushićena publika je htela još, pa je Boris zapevao i na bis. U koncertu je, između ostalih, uživao i državni sekretar za informisanje, inače dugogodišnji muzički novinar Aleksandar Gajović. U publici su bili i počasni konzul Republike Crne Gore, predstavnici OEBS-a, konzul Ambasade SAD-a, čuvena novinarka Gordana Suša… Počasni konzul Republike Hrvatske, gospođa Davorka Čičak otvorila je događaj kratkim govorom, a na kraju je i zatvorila koncert.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime