Dobijena bitka za spomen baraku!

0

Vesti
Pred udruženjem je sad veliki posao: Petar Miloradović i dr Ljilja Slijepčević
 

Konačno smo dobili bitku i zakup dobili logorsku baraku obeleženu brojem 35 u Landwehrstr: u delu grada Eversburg. Tu je bio oficirski logor nazvan 6C u kome je bilo blizu 5.000 zarobljenika iz Francuske, Holandije, Poljske, Rusije, Ukrajine, kao i brojni oficiri iz Jugoslavije, većinom Srbi i 400 Jevreja. Grad će voditi brigu o spoljašnjem izgledu objekta, a naše udruženje treba da se stara o unutrašnjem prostoru – rekao nam je Petar Miloradović, predsednik udruženja Antikriegsbaracke Atter-Osnabrück (Antiratna baraka Ater-Osnabrik).

Ovo udruženje, zajedno sa kooperantima među kojima je i Srpska pravoslavna crkvena opština u Osnabriku godinama je vodilo kampanju da se jedna od dobro očuvanih autentičnih logorskih baraka iz pretvori u muzej antiratne kulture i mirovnih akcija.

Stručna ekspertiza je dokazala autentičnost barake koja je raritet među spomenicima koji prikazuju logorske objekte. Posle rata na tom prostoru je bila engleska kasarna koja je napuštena 2008. godine, a Savezni zavod za nekretnine Nemačke, nastojao je da se ta velika parcela proda. Na sreću, gradske vlasti su odlučile drugačije.

Baraka 35 ostaće jedini svedok ratnih stradanja dok ćće svi ostali tragovi biti uklonjeni, a u okruženju će nići nove stambene zgrade.

Cilj je da se u spomen baraci postave izložbe istorijskog sadržaja iz arhiva naše Crkvene opštine u Osanbriku koje će moći da posećuju učenici i studenti kao i svi zainteresovani.

Pred udruženjem je sada veliki posao. Baraku je potrebno restaurirati. Grejanje ne radi, a dotrajale su vodovodne i električne instalacije. Društvo ima 20 članova koji redovno uplaćuju članarinu, ali za predstojeće radove se traže sponzori.

Konto i kontakt

Zainteresovani, a pre svega se apeluje na potomke naših logoraša, mogu da uplate svoje priloge na:
Volksbank GMHütte-Hagen-Bissendorf eG
IBAN: DE58265659288000204800
BIC: GENODEF1HGM
Kontakt telefoni : 05402 2191 (Petar Miloradović), 0541 7708607 (dr Ljilja Slijepčević).

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here