Lična arhiva
Ivana Đorđević

Voditeljka, spisateljica i blogerka Ivana Đorđević nedavno se vratila iz mondenskog letovališta Šarm el Šeika na Sinajskom poluostrvu u Egiptu. Naši turisti u ovoj zemlji obično biraju Hurgadu poslednjih godina. Međutim, Ivana nam otkriva sve čari Šarma.

– Šarm je ekskluzivno letovalište i taj epitet nosi oduvek. Ovde su rezidencije bogatih Egipćana, luksuzni hoteli, mnogo sadržaja poput vodenih sportova na Crvenom moru, zatim animacija u samom hotelu, gde možete da naučite trbušni ples, radite jogu, akvabik ili ako imate decu da i za njih imate adekvatnu animaciju tokom čitavog dana. Usluga u hotelima je ol inkluziv tako da je na vama – samo da se prepustite uzivanju – otkriva Ivana.

Ona dodaje da je jul najtopliji mesec u godini i prosek je oko 40 stepeni pa naviše.

– Toplo jeste, ale brzo se naviknete. Morate da pijete puno vode, štitite se faktorima od sunca i nosite adekvatnu garderobu. I naravno svaku priliku da iskoristite da uskočite u vodu! Crveno more je moje najlepše iskustvo kada pričamo o toploti vode, bogatsvu podvodnog sveta i predivnim plažama. Šarm ima nekoliko zaliva pa shodno tome ko voli peščane plaže ide u Nama bej, ko voli koralne plaže ide u Šarks bej, a ko voli kombinaciju uživa u Nabok bej.

Kako kaže, Egipćani su izuzetni su domaćini!

– Nasmejani su, ljubazni, veliki trgovci i vredni ljudi. Kad me pitaju šta mi je asocijacija na Egipat osim mora i divnih pejzaža, luksuznih hotela i kompletnog ugođaja, ja uvek kažem – osmesi. Ljudi su ovde prirodno veseli i srećni.

Jesu li znali u Egiptu da ste u Srbiji javna ličnost?

– To odavno ne mogu da sakrijem (smeh). Zbog te činjenice sam imala kraljevski tretman na svakom koraku koji sam napravila od aerodroma pa nadalje. Od predsedničkog apartmana u Maritim JollieVille hotelu do privatnog vozača i luksuznog krstarenja do obližnjeg ostrva Ras Muhamed. Moram da kažem da su u tom apartmanu pre mene boravili Bil Klinton i Boris Jeljcin i da mi je to kao podatak bilo vrlo simpatično.

Jedna od obaveznih stanica naših turista u Šarmu i Hurgadi je fabrika kozmetike, prirodnih ulja i parfema “Nefertiti”.

– Malo se zna da je egipatska kozmetika 100% prirodna i da sve sto ovde kupite je kvalitetno i delotvorno. Napravila sam svoj prvi parfem u show room-u, i trenutno isprobavam sve moguće što sam donela sa sobom. Dopao mi se kondisner od ulja kobre (nije otrovan!) koji neguje i regeneriše kosu. Tu je naravno i ulje crnog kima, arganovo, krem od manga, aloe vere i brojne druge stvari za koje nisam imala pojma da postoje.

A kako su Egipćani reagovali na visoku plavušu, koja stalno menja autfite i snima videe?

– Posao blogera podrazumeva atraktivne fotografije pa mora i to presvlačenje (smeh) Egipćani su puni komplimenata za lepe, neobične žene. Doživela sam da mi na plaži priđe čovek i pokloni parfem sa sve ljubavnim pismom i brojem telefona. Sećam se iz pisma da je iz Kuvajta. Do sada recimo parfeme na plaži zaista nisam dobijala.

Svakom ko se nađe i poželi da dođe u Šarm el Šeik, Ivana preporučuje da poseti svakako Soho skver.

– U pitanju je potpuno novi deo grada, koji je uveče pod tako lepom dekoracijom da vas ostavlja bez daha. Brojni restorani, šoping zona, stejdž na otvorenom, maskota Ramy, Ice bar, suvenirnice, koža, egipatski pamuk, zlatare. Odnedavno je otvoren i grčki restoran, pa se na prve zvuke sirtakija razbijaju tanjiri napravljeni od gline!

Globalna konferencija UN

Velika globalna konferencija UN o klimatskim promenama biće odrzana u Šarmu ovog novembra.

– Čitav grad se uveliko rekonstruiše, prave se nove pešačke zone, uvodi se 5G mreža, Šarm ce u novembru biti grad o kome priča ceo svet, a dolazi i više od 150 učesnika iz celog sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here