Dobili još jednog iskrenog prijatelja

0

Srdačan susret: Gosti i domaćini ispred Rathausa
 

Vladiku su ispred Gradske većnice dočekali zamenik gradonačelnika Vili Mine, superitendant Evangelističkog crkvenog okruga Langenhagen-Burgvedel Holger Grinjes i katolički sveštenik Klaus Diter Tišler koji je zastupao 5.000 svojih vernika koliko ih u "evangelističkom" Langenhagenu živi. S vladikom je stigao i Mile Pejčić predsednik Odbora za odnose sa drugim gradovima pri Skupštini opštine Bijeljina.

 

U gotovo dvočasovnom srdačnom razgovoru gosti i domaćini razmenili su mišljenja o
ulozi crkve u stvaranju međuljudskih odnosa i saradnje među gradovima i različitim verskim konfesijama.

 

Tišler, Dragić, vladika Hrizostom i Holger Grinjes
 

 

Dr Željko Dragić predsednik udruženja Pomoć za mladi život, čijim je angažovanjem i ostvarena ova u Langenhagenu visoko cenjena poseta, goste iz Bijeljine upoznao je sa razvojem prijateljskih odnosa dva grada i njihovih crkava.

 

Vladika je osvojio nepodeljene simpatije, pa su oba nemačka crkvena dostojnika sa zadovoljstvom prihvatila poziv da posete Bijeljinu i Eparhiju zvorničko-tuzlansku.

 

Gusle za gradonačelnika
 

 

Mile Pejčić je odao priznanje dobrim odnosima crkava i gradova, zahvalio se za pruženu pomoć posle poplava, ali se kao poslovan čovek založio za proširivanje saradnje i na područje privrede.

 

Posle razgovora razmenjeni su prigodni pokloni, a poseta je završena upisom vladike u zlatnu knjigu grada.

-Imali smo tremu pred dolazak tako visokog gosta, a sada vidim da smo dobili još jednog iskrenog prijatelja – rekao je za "Vesti" zamenik gradonačelnika Vili Mine koji je Bijeljinu posetio više od deset puta.
 

Vladika Sergije spona saradnje

– Novoustoličeni episkop srednjoevropski Sergije, ima sedište u Himelstiru, a to je ovde na vašem području. Vladika Sergije je moj duhovni sin i on bi mogao da bude spona u našoj budućoj saradnji – rekao je vladika u razgovoru.
Vladika Hrizostom je na dužnost episkopa zvorničko-tuzlanskog pre godinu dana došao sa dužnosti episkopa Petrovačko-bihaćke eparhije iz koje dolazi i novoustoličeni episkop srednjoevropski Sergije.

Semberija zapevala u Rathausu

Vili Mine primio je i mlade iz Bijeljine koji u Langenhagenu u okviru razmene mladih borave od subote. Gosti iz Bijeljine njih 40 uz bogat program u Nemačkoj ostaju do 17. septembra.

 

Domaćinima se zahvalili pesmom: Mladi iz Bijeljine sa Vili Mineom
 

U njihovom sastavu nalazi se i hor etno grupe KUD-a Semberija, koji je u nedelju pod dirigentskom palicom Darija Zambre u crkvi Svetih apostola održao veoma posećen koncert.

 

Mladi iz Bijeljine su posetili Rajshtag u Berlinu gde ih je primila Karen Marks poslanica iz Langenhagena.

Vili Mine, koji je neka lica i prepoznao, goste je upoznao sa geopolitičkim i privrednim položajem Langenhagena. Prikazan je i film o Langenhagenu i Donjoj Saksoniji, najravnijoj nemačkoj pokrajini koja je između ostalog poznata i po uzgoju konja.

 

Razmenjeni su prigodni pokloni, a gosti su domaćinima zahvalili pesmom, srpskom izvornom "Zelena livada" i veselom jevrejskom "Hava Hagila".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here