EPA/Georgi Licovski

“Bez obzira na ulazak u NATO, dobrosusedski odnosi sa Srbijom ostaju jedan od prioriteta Severne Makedonije”, rekao je za “Blic” Zoran Popov, državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova te zemlje.

– Mi apsolutno poštujemo vojnu neutralnost Srbije i razumemo emotivni naboj dela srpske javnosti u vezi sa NATO. Najbolja moguća saradnja sa Srbijom ostaje naš prioritet bez obzira na određene pritiske i kuvanja dela srpske i makedonske javnosti – rekao je Popov.

On je istakao da je ulaskom u NATO nacionalna bezbednost i stabilnost Severne Makedonije jednom zauvek zatvoreno pitanje.

– Znamo da je Balkan nepresušni izvor raznih teorija zavera, otvaranja Pandorine kutije… Za nas su ulaskom u NATO te priče završene – dodao je Popov.

“Glas Makedonije vredi kao glas SAD”

On je komentarisao i kakve benefite ova zemlja očekuje kada u martu zvanično uđe u NATO.

– Ulazak Severne Makedonije u NATO znači stabilnu državu, stabilan region i stabilan globalni poredak. Drugo, dobijamo priliku da budemo stolica do stolice sa najmoćnijim zemljama sveta. Dobijamo, takođe, pravo na glas da punopravno odlučujemo o politici NATO – rekao je.

On je podsetio da se odluke NATO donose konsenzusom svih članica bez obzira na veličinu zemlje, pa da, u tom smislu, glas Severne Makedonije vredi kao glas Francuske ili SAD.

– To je ogromna politička moć – ističe Popov i dodaje da je preostalo još samo Španija da ratifikuje sporazum o ulasku Severne Makedonije u NATO što će, kako kaže, i učiniti početkom marta kada formira vladu nakon izbora.

– Ekonomska dobit od ulaska u NATO je nesporna. Mi imamo nekoliko najava direktnih stranih grinfild investicija u našu zemlju čim udemo u NATO – objašnjava Popov i dodaje da su uslovi za ulazak u NATO umnogome slični putu u EU “u pogledu reforme pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala…”

2 COMMENTS

  1. Ovaj je i glup i naivan. On je za dobre odnose jer se nada pomoci, ali jos pamtimo Crvenkovskog. Sad neka se raduju sreci, dok ne budu proterani. Nije dobro seci granu na kojoj sedis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here