Vesti
Milan Vlašić

U prethodnim nastavcima, videli smo osnovne karakteristike, prednosti i nedostatke prodaje nekretnina na tradicionalan način, prodaje putem javnih nadmetanja (aukcije), a takođe smo upoznali nov način prodaje – putem “otvorenih pregovora“, koja se suštinski svodi na onlajn prodaju.

Posle ovogodišnje krize mnoge stvari neće biti više iste, zbog toga je važno da se okrenemo budućnosti, da budemo inovativni u razmišljanjima i tražimo i nalazimo nova rešenja za stare probleme i dileme.

Jedna od večitih dilema kada je prodaja nekretnina jeste izbor stručnih saradnika, advokata i agenata koji će nam pomoći da posao prodaje završimo kako treba. Verujem da je advokata lakše izabrati, to treba biti neko ko vas eventualno već zastupa u drugim pravnim poslovima, a ako se još bavi uslugama prenosa vlasništva, onda ostaje da dogovorite cenu i prepustite stručan, odnosno pravni deo posla advokatu.

Trendovi su važni

Kada je izbor agenta u pitanju, tu je vaš posao mnogo kompleksniji. Trebalo bi izabrati nekoga za koga znate da će imati kapacitet i karakter da postigne maksimalnu cenu, uz što manje stresa za vas kao prodavca.

Važno je da posao poverite nekome s kim se osećate prijatno, nekome za koga znate da ima znanje i volju da lično vodi prodaju. Sam naziv agencije je manje važan, a najvažnija je osoba odnosno agent koji vam prodaju vodi. Da li pripada velikoj franšizi poznatih agencija ili maloj franšizi, da li radi samo za sebe, to jest da ima manju agenciju… to je sekundarno.

Primarno je da znate ko je, imenom i prezimenom i – kako vodi proces prodaje. Ako vam se neko ne dopada “na prvu“, nemojte takvoj osobi davati posao bez obzira na sve. Važno je da osetite da je to prava osoba, nikada ne sumnjajte u svoj instinkt.

Takođe je važno da vaš agent prati nove trendove, da ide u korak s novim tehnologijama, a sasvim konkretno, važno je da poznaje sva tri načina prodaje o kojima smo ovde pisali.

Ukoliko poznaje, onda je logično da uvažite savet kojim putem najefikasnije da prodate nekretninu. Ako neko nije čuo za prodaju putem onlajn aukcije, to jeste za “otvorene pregovore“ budite uvereni da će tražiti način da vas od takve prodaje odgovari, iako je baš taj način možda najbolji za vas.

Uvek postupite kako je u vašem najboljem interesu, to jest da dobijete maksimalno moguću tržišnu cenu, uz što manje stresa.

Budite oprezni s pričama

Pored toga, izuzetno je važno da ne nasedate na priču da vaša nekretnina može postići više nego ste i sami realno očekivali. Neki agenti, na žalost, idu s tom pričom i na taj način vas motivišu da potpišete ugovor.

Kada prodaja krene, dolaze vam često sa daleko nižom ponudom od one koju realno očekujete i još vas uveravaju da je tržište “sada takvo“ i da bi bilo dobro (valjda za njih) da prihvatite tu ponudu koju imaju i potpuno zaborave na ono šta su obećavali pre potpisivanja ugovora.

Prodavao čovek kravu na pijaci. Priđe mu kupac i pita ga kakva je krava. “Pa dobra, daje 4 do 5 litara mleka svaki dan, teli se, mirna je“.

“Koliko tražite za nju?“, upita kupac, a vlasnik odgovara: “Deset srebrnjaka“.

Nakon par minuta, dogovore se oni da se prodaja završi za osam srebrnjaka. Uzme kupac kravu za uže i odvede na drugu stranu pijace i počne da viče:

“Narode kupite ovu kravu, plemenite rase, koja daje preko 10 litara mleka svaki dan, teli se redovno, ma fantastična prilika za samo 20 srebrnjaka“.

Sluša to bivši vlasnik i kaže sam sebi: “Da sam znao da je tako dobra, ne bih je ni prodavao“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here