Lična arhiva
Vernici u hramu na Centralnoj obali

Misionarska parohija Sabor Srba Svetitelja na Centralnoj obali u Novom Južnom Velsu obeležila je ove godine 25 godina postojanja. U godini jubileja obnovljen je i parohijski pravoslavni hram, koji se nalazi na pola puta između Sidneja i Njukasla.

“Vesti” su nekoliko puta tokom ove godine izveštavale o radovima na renoviranju bogoslužbenog prostora i preuređenju postojećih objekata na crkvenom imanju, a sada nam je zadovoljstvo da možemo sav srpski narod koji živi u sidnejskoj metropoli kao i na području Centralne obale, da obavestimo da će u nedelju 20. oktobra, posle arhijerejske liturgije koja će početi u 10 časova, osvećenje obnovljenog hrama obaviti Njegovo Preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski Siluan.

Zatim će uslediti i svečani banket, kao i prigodan kulturno-umetnički program.
Prema rečima prote Dragana Saračevića, u pripremama za osvećenje obnovljenog hrama došlo se i do podatka da je ova parohija osnovana pre četvrt veka. Tačnije, osnivačka skupština sa blagoslovom ondašnjeg episkopa Luke, a na inicijativu žitelja Centralne obale Veljka Travice, Slobodana Radmanovića, Stanislava Nisića i Nikole Šormaza, održana je 16. aprila 1994. godine.

Tako je grupa od dvadesetak srpskih porodica, koje su živele na tom području, na taj način odlučila da se organizuje i doprinese svojim verskim i nacionalnim potrebama. Bogosluženja su se održavala u iznajmljenim prostorima, a za glavne svečanosti poput hramovne slave, kao i slave Kola srpskih sestara, koristili su hram grčke crkve u Centralnom Mengrouvu.

Konačno, parohijani su pre 15 godina pronašli lokaciju u mestu Pits Ridž blizu Gosforda i na njemu imanje od 40 ari sa jednom zgradom, koju je bilo moguće pretvoriti u kapelu. Odlučili su da to kupe, pa su tako prostorije i celo imanje pretvorili u skromno mesto za molitvu i okupljanje.

Ovu parohiju do pre dve godine su po potrebi i kad je to bilo moguće pored obaveza u svojim parohijama, opsluživali lokalni sveštenici iz Njukasla i Sidneja. Sveta liturgija je služena povremeno u iznajmljenim prostorijama, a od dana kupovine imanja jednom mesečno.

U cilju oživljavanja i unapređenja duhovnog života u ovom delu Australije, vladika Siluan je u dogovoru sa Parohijskim savetom, postavio za redovnog administratora parohije protojereja Dragana Saračevića. Tako je misionarska parohija na Centralnoj obali prvi put dobila stalnog sveštenika. Na vanrednoj skupštini staratelja u novembru 2017. godine odlučeno je, takođe na predlog vladike, da se počne sa redovnim službama. Tako se sada bogosluženje služe svake druge i četvrte nedelje u mesecu, kao i na veće značajnije praznike.

Ovim potezom je došlo i do veće homogenizacije zajednice, što je doprinelo većem usponu u materijalnom pogledu. Prota Saračević nam je rekao i da je parohija postala centar za okupljanje i postala stecište društvenog života, kako generacije njenih osnivača, tako i novije emigracije sa svojim podmlatkom.

Povodom nedeljne svečanosti, prota Saračević je u ime Parohijskog saveta i staratelja zajednice uputio poziv vernicima da se tog dana okupe u obnovljenom hramu, sa porukom da – u nedelju svi putevi vode na Centralnu obalu.

Skupština staratelja

Na samom početku ove godine, redovna Skupština staratelja donela je odluku da se počne sa renoviranjem bogoslužbenog prostora, kao i postojećih objekata na imanju kako bi bili funkcionalniji i bolje iskorišćeni. Odluku je podržao Savet Mitropolije, a vladika Siluan je dao blagoslov.
Duhovni preporod: Prota Dragan Saračević sa mladim čtecima

Nedeljna škola i folklorni ansambl

Od dolaska prote Saračevića u parohiju počeo je aktivniji život i rad ove male srpske zajednice, sa već vidljivim rezultatima i na duhovnom i na materijalnom planu.
Obratili smo se proti Saračeviću za više informacija o ovoj zajednici i njenim planovima.
– Naša parohija se konačno oslobodila brige oko otplate imanja, pošto se već u prvoj godini njen budžet gotovo utrostručio. Bogosluženja su se umnožila, a i svečanosti menjaju karakter i način održavanja – kaže Saračević i dodaje da su pre godinu dana osnovana i Srpska nedeljna škola i Folklorni ansambl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here