Vesti
Koledž Svetog Save

Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve organizovaće tokom oktobra niz duhovnih okupljanja naše zajednice.

Kako je najavljeno, prva od tri velike i važne svečanosti održaće se u subotu, 15. oktobra, u manastiru Svetog Save – Novi Kalenić, gde će iz Hilandara biti doneta kopija čudotvorne ikone Bogorodice Trojeručice.

Ikona presvete Bogorodice Trojeručice

Narednog dana, u nedelju, biće upriličen doček kopije ikone Bogorodice Mlekopitateljnice u Koledžu Svetog Save u sidnejskom Varovilu, gde će se održati i Prolećni vašar.

Konačno, za subotu 22. oktobra predviđena je centralna svečanost – obeležavanje 50 godina Manastira Svetog Save u Ilajnu (Viktorija).

Manastirska crkva u Ilajnu

Tim povodom, u Australiju će sa Svete Gore doputovati iguman manastira Hilandar, visokoprepodobni arhimandrit Metodije sa članovima bratstva manastira.

Oni će iz Carske lavre Hilandarske doneti čudotvorne ikone i zajedno sa episkopom Siluanom, sveštenstvom i članovima srpske zajednice učestvovaće u duhovnim okupljanjima.

– Predstoje nam veoma značajni događaji za Mitropoliju australijsko-novozelandsku i našu zajednicu. U posetu dolazi iguman hilandarski Metodije sa kopijom čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koju će 15. oktobra doneti u manastir Novi Kalenić kod Kanbere. Tim povodom će u manastiru biti priređena velika svečanost i tronisanje ikone – najavio je u nedavnom razgovoru za “Vesti“ vladika Siluan.

Vladika Siluan i iguman Metodije

Doček ikone ispred manastirskog hrama zakazan je za 9.30, a zatim će uslediti sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti episkop Siluan i episkop kanberski Ruske zagranične pravoslavne crkve Georgije, uz sasluženje arhimandrita Metodija i sveštenstva Mitropolije i drugih sestrinskih pravoslavnih jurisdikcija.

Na liturgiji će pevati Ruski muški hor Australije (ROMCA), koji se uvek rado odazivao pozivima Mitropolije australijsko-novozelandske SPC.

Uslediće trpeza ljubavi, uz prigodan kulturno-umetnički program, u kojem će takođe učestvovati ruski hor, a tokom programa besedom će se obratiti iguman Metodije.

Vladika Siluan posebno ističe važnost okupljanja naše zajednice.

– Sabiranje naroda mnogo znači za zajednicu. Ljudi su društvena bića i kada smo razdvojeni i izolovani, kao u perotekle dve godine, mi smo tada u jednom neporirodnom stanju. A, kada se okupljamo, tada smo u organskom, prirodnom stanju i možemo da podržimo jedni druge. Zato su svi ovi događaji na kojima proslavljamo pravoslavnu veru i kulturu, bitni za sve nas i kao pojedince i kao zajednicu – naglasio je episkop prilikom nedavnog Festivala srpskog folklora.

Vladika Siluan sa sveštenstvom u hramu manastira Novi Kalenić

Za mitropoliju će svakako najznačajniji događaj biti obeležavanje velikog jubileja prvog srpskog pravoslavnog manastira na prostorima Australije.

– Za 22. oktobar pripremamo centralnu proslavu 50 godina od osnivanja manastira Svetog Save u Ilajnu, našeg najstarijeg manastira na Petom kontinentu. Tog jutra ćemo služiti svetu liturgiju, u kojoj će takođe učestvovati iguman Metodije. Ovo će biti veliko i izuzetno značajno okupljanje za sve Srbe Australije i Novog Zelanda – kazao je vladika Siluan.

Okupljanje ispred hrama Svetoga Save u manastiru je u 9.30 ujutro, nakon čega sledi svečana litija sa čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Iljanske do hrama Svetog Alimpija.

Episkop Siluan sa sveštenicima Mitropolije australijsko-novozelandske u manastirskoj crkvi

Zatim će liturgiju služiti episkop Siluan, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije i drugih sestrinskih pravoslavnih jurisdikcija. Posle liturgije uslediće kulturno-umetnički program i beseda igumana Metodija.

Iz mitropolije australijsko-novozelandske pozivaju i žele dobrodošlicu svima na predstojeće događaje.

Prolećni vašar

I Koledž Sveti Sava u Varovilu dobiće vredan dar. U nedelju, 16. oktobra, u prvu srpsku školu na Petom kontinentu biće doneta kopija ikone Bogorodice Mlekopitateljnice, a tim povodom liturgiju će služiti vladika Siluan i episkop kianeonski Grčke pravoslavne arhiepiskopije Elpidios.

Zatim će biti upriličen prvi Prolećni vašar.

Pored raznih aktivnosti za sve generacije, posetioci će imati priliku da obiđu i vide ne samo imanje i postojeće zdanje, već i da se upoznaju sa planovima za drugu fazu izgradnje koledža.

Takođe, moći će da pogledaju i čuju specijalno pripremljene nastupe đaka koji pohađaju prvu srpsku školu u Australiji.

Projekat svih Srba u Australiji

Govoreći o značaju koledža, episkop Siluan je naglasio koliko je ova škola važna za budućnost našeg naroda u Australiji.

– Koledž Sveti Sava je kao prva srpska škola na kontinentu od izuzetne važnosti za sve nas. To je projekat za budućnost i nova stranica naše zajednice, za obrazovanje i vaspitanje naše dece. Ujedno, kroz pravoslavno obrazovanje mi doprinosimo i široj australijskoj zajednici, time što širimo hrišćansku etiku i etos u ovoj zemlji. Veoma je važno da naša zajednica širom zemlje prepoznaje vrednost i značaj Koledža, jer to nije samo lokalni projekat, već projekat svakog Srbina na Petom kontinentu. Svi treba da ulažemo u ovu školu i da je posećujemo kad god imamo priliku – poručio je vladika.

Nedelja u Kizborou

Dan posle obeležavanja manastirskog jubileja u Ilajnu, u nedelju 23. oktobra, vernici su pozvani da se okupe i u Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.

Liturgiju će služiti episkop Siluan uz sasluženje arhimandrita Metodija i sveštenstva melburnškog namesništva i sestrinskih pravoslavnih jurisdikcija. Uslediće trpeza ljubavi, uz kulturno-umetnički program.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here