(Foto: Vlada NSW)
Veća sigurnost za žene i devojke

Prema najnovijem istraživanju, više od polovine žena u Novom Južnom Velsu ne oseća se bezbedno u šetnji po mraku na javnim mestima.

Anketa o sigurnijim gradovima intervjuisala je više od 5.000 ispitanika od decembra 2022. do februara 2023, od kojih je 80 odsto žena. To je bio deo programa državne vlade NSW “Bezbedniji gradovi“, koji ima za cilj poboljšanje percepcije bezbednosti u gradovima i mestima u državi, posebno za žene, devojčice i transdžender osobe.

Čak 59 odsto žena je izjavilo da se ili ne oseća dovoljno ili je se ne oseća uopšte bezbedno, noću, za razliku od 32 odsto muškaraca.

– Zabrinjavajuće je čuti da su žene u našem nedavnom istraživanju imale duplo veće šanse da se osećaju nesigurno noću na javnim prostorima u poređenju sa muškarcima. Osećaj sigurnosti ne bi trebao da zavisi od vašeg pola, svako ima pravo da se oseća bezbedno na javnom prostoru – rekla je ministarka saobraćaja Novog Južnog Velsa, Džo Hejlen.

Inače, na pitanje šta bi im pomoglo da se osećaju bezbednije noću na javnom prostoru, ispitanice su kao najznačajnije faktore navele dobro osvetljenje i prisustvo drugih ljudi.
Prema mišljenju 88 odsto žena, činjenica da li je prostor bio dobro osvetljen, uticalo je na njihovu odluku kojom trasom će se kretati.

S druge strane, žene su izjavile da se osećaju znatno manje nesigurno tokom dana, a svega pet odsto je reklo da se ili osećaju ne tako bezbedno ili se uopšte ne osećaju bezbedno na javnim mestima.

Ovaj izveštaj, objavljen u nedelju, poklapa se sa početkom FIFA Svetskog prvenstva za žene, koje će sledeće nedelje početi u Sidneju i Oklandu.

Državna vlada je najavila da će pojačati osvetljenje oko parka Mor, doma fudbalskog stadiona u Sidneju, koji će ugostiti šest utakmica i desetine hiljada navijača.

Uvodna utakmica će se odigrati na drugom kraju grada na stadionu Australija u Olimpijskom parku gde će Matildas igrati protiv Republike Irske 20. jula.

Zamenik sekretara za gradove i aktivni transport, Kerolajn Batler-Bovdon je rekla da mesto gde se održavaju utakmice, u zapadnom Sidneju, ima bolje postojeće osvetljenje nego fudbalski stadion u Sidneju.

Osvetljenje je izuzetno važno. Ono što znamo je da žene biraju bezbednost umesto pogodnosti u načinu na koji se kreću gradom. Smatrali smo da je u parku Mor samo potreban dodatni fokus, jer postoji više ruta kojima iz parka može da se dođe do stadiona – istakla je zamenica sekretara.

Vivid instalacije

Reciklirana svetla sa ’Vivid’ instalacija će osvetljavati četiri trase između fudbalskog stadiona u Sidneju, Centralne stanice i lake železnice od parka Mor do stadiona gde se država finale Svetskog prvenstva 20. avgusta.

Inače, plan je da osvetljenje na drvećima duž Drajver avenije ostanu trajno, dok će druge biti probne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here