Tanjug
Danica Vukićević

Dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more”.

Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu: Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

Izabrana je većinom glasova žirija. Marija Nenezić je glasala za Uglješu Šajtinca, a Teofil Pančić za Milana Tripkovića.

U najužem izboru za roman godine bili su i:

– Milan Tripković – “Klub istinskih stvaralaca”
– Goran Petrović – “Papir sa vodenim znakom”
– Mirjana Drljević – “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo”
– Uglješa Šajtinac – “Koljka i Sašenjka”
– Marijana Čanak – “Klara, Klarisa”.

– Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično – istakla je Vukićević u obraćanju nakon proglašenja za dobitnicu NIN-ove nagrade na svečanosti u hotelu Moskva.

Govoreći o formatu kog je izabrala u “Unutrašnjem moru”, Vukićević je rekla da su u romanu “svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo i to je veoma složena priča”.

Iako je znaju kao pesnikinju i piše već 30 godina, Vukićević je podsetila da je objavljivala i prozne priče.

Osim pesama, dobitnica nagrade piše prozu, eseje i književnu kritiku, a objavila je knjige poezije “Kao hotel na vetru” (1992), “Kada sam čula glasove” (1995), “Šamanka” (2001), “Visoki fabrički dimnjaci” (2012) i druge.

Rodom Valjevka, Vukićević je završila Filološki fakultet na odseku Opšte književnost i teorija književnosti, kao i Ženske studije u Beogradu.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here