EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je vojna neutralnost BiH najbolja opcija za sve u toj državi i da je priča o Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP) kamuflaža.

Ta priča, kaže Dodik, postoji da bi BiH bila postepeno modelirana da bi neka nova generacija političara olako završila to pitanje.

– Mi uopšte ne želimo ni da krenemo na taj put. Može NATO da to tretira kako hoće, ali odluka organa BiH o tome ne postoji. Zato Bošnjaci pokušavaju da pošalju taj plan, jer kako NATO može da deluje prema BiH ako nema taj plan – rekao je Dodik za Glas Srpske.

On je naglasio da stranke iz Federacije BiH žele da ostane ovaj Savet ministara sa podobnim ministrima iz Republike Srpske.

– To je njihov glavni cilj. Ranije je u BiH postojao konsenzus o MAP-u i NATO-a, ali mnoge stvari su se danas promenile. Nema razloga da mi sada rizikujemo i da se povinujemo odlukama koje su ranije donesene – ističe Dodik.

On je ponovio da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv ulazak BiH u NATO i da je politika Srpske politika vojne neutralnosti.

– Nigde ne piše da je to zakonska obaveza. Piše da će institucije BiH raditi na tome. Evo radimo. Imamo mi neki odnos sa NATO-om, kao što je `Partnerstvo za mir`, ima taj program IPAP koji je u vezi sa učešćem u mirovnim misijama. U tome je i Srbija. Ali taj nacionalni plan za pristupanje NATO-u znači da vi, kad krenete, onda ne možete nazad. Naša Skupština je rekla ne i mi nemamo potrebu da se krećemo na tom putu – poručuje Dodik.

On je istakao da je jedna Švajcarska u Drugom svetskom ratu uspela da ostane neutralna, kraj Hitlera koji je graničio sa tom zemljom koja nije porušena.

– Šta je dobila Hrvatska? Mnogi drugi? Kažu dobili su bezbednosni sistem. Od koga mi možemo da budemo napadnuti? Srbije? Hrvatske? Ne, ovde je bezbednosni problem terorizam. Hipotetički opet, u globalnom sukobu, ako bi se desio, nama bi najbolje bilo da ostanemo neutralni. U protivnom ćemo biti zbrisani. I za Bošnjake je bolje da budu neutralni – ističe Dodik.

3 COMMENTS

  1. Suplja lopovska Price..Neutralna pa da Ponovo krene nóż ..zica..Srebrenica..NATO je Oslobodio BiH…spasio i Naród i Drzavu..
    Genocidasi su izgubili..mogu da Ostanu i da su manji od Misa..NATO je Pobjednik i BiH je njegov Trofej..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here