pixabay.com

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Narodna skupština RS doneti odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati i da će Republika Srpska biće zaštićena.

– Mi ćemo doneti naše odluke. Ukoliko ne budu uvažavali Republiku Srpsku, naravno da nema ni BiH – kazao je Dodik novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče, gde je obeležena 31 godina od proboja koridora kroz Posavinu.

Navodeći da predstavnici međunarodne zajednice u BiH “mogu da misle šta hoće i da prete hapšenjima”, on je ocenio da je to “znak njihove nemoći i da nikog iz rukovodstva Srpske neće uhapsiti zato što brani RS”.

Dodao je da vlastima u RS “nije na pameti nasilje, već da hoće političku borbu”.

Dodik je naveo da je zloupotrebljen proces dejtonskog odlučivanja u Ustavnom sudu BiH, naglašavajući da se u Ustavnom sudu treba odlučivati konsenzusom, a ne prostom većinom.

U petak u podne je istekao rok koji je predsednik RS dao Ustavnom sudu BiH da povuče novi Pravilnik o radu tog suda, prema kojem se plenarne sednice mogu održavati bez ijednog sudije iz Republike Srpske.

Vlasti RS najavile su da će se sledeće sedmice održati sednica entitetske narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o Ustavnom sudu BiH.

Prethodno je sudija iz RS Zlatko Knežević, pod pritiskom vlasti iz RS, otišao na bolovanje, dok je drugi srpski sudija Miodrag Simović ranije otišao u penziju. Narodna skupština RS na njegovo mesto nije imenovala novog sudiju.

Dodik je takođe naveo da Republika Srpska “vodi identične bitke kao i pre 31 godinu”, koje su danas političke.

– RS dobro stoji, sigurna je, imamo kao nikad više prijatelja na međunarodnom planu… Znaju za Srpsku od Rusije do EU. Politički se borimo sa SAD, ali primorani smo na to – istakao je Dodik.

Dodao je da je Rusija jedna od onih moćnih zemalja sveta koje poštuju RS, na šta je ponosan.

– Naša država nije BiH. Naša država je Republika Srpska, a u BiH smo zato što moramo. Јednog dana Srpska će biti država – zaključio je Dodik.

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas je obeležena 31 godina od proboja koridora kroz Posavinu, a u ovoj vojnoj akciji poginula su 852 borca Vojske Republike Srpske, 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS i 17 pripadnika MUP-a nekadašnje Republike Srpske Krajine.

4 COMMENTS

  1. Bosna i Hercegovina je privremena tvorevina. Srbi od nje nemaju nikakvo dobro. Zato vredi biti strpljiv dok before pravi trenutno da se proglasi nezavisnost. Isto kao sto se mora cekati pravi trenutak da se Srpska cizma vrati na Kosovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here