Dodik: Bosne neće biti na proleće sledeće godine, ako se ne vrati Dejtonu

Vesti online
Tanjug
Milorad Dodik

„Bosne i Hercegovine neće biti na proleće sledeće godine ako se ne vrati na dejtonske pozicije“, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je za BiH izdanje zagrebačkog „Večernjeg lista“ izjavio da će već od danas sprovoditi zaključak vlasti i opozicije u Republici Srpskoj o obustavljanju rada u odlučivanju o pitanjima iz nadležnosti organa BiH, tako da neće biti nijedne odluke Predsedništva.

– Hrvatima se mora vratiti puna suštinska konstitutivnost, Srbima bezbednost u smislu da više ne budu žrtve prevara i prenosa nadležnosti i da se dogovorimo, ako hoćete, a ako ne, mislim da na proleće naredne godine neće biti BiH – izjavio je Dodik i dodao da će vlast u Republici Srpskoj podržati stvaranje trećeg entiteta, ako se Hrvati tako izjasne.

S obzirom na poslednja dešavanja u BiH i na presudu Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, Dodik je naglasio da bi bilo najbolje da se narodi u BiH raziđu i da se napravi „nešto što bi bio prostor slobodnog kretanja ljudi i robe“, s obzirom da nije moguće stvoriti državu koja funkcioniše na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Šta god oni uradili, sad moraju znati da su upalili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske. Mi nećemo dopustiti, ovo je crvena linija koja je pređena. Ustav BiH je jasno i izričito propisao nadležnosti BiH, a nigde ne piše da imovina spada u njene nadležnosti – istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva je rekao da su različiti stavovi o NATO integracijama BiH jedan od razloga zašto ovakva zemlja ne može opstati.

– Mi ne želimo u NATO zbog svojih iskustava iz prošlosti, dok neki drugi imaju svoja iskustva i žele u NATO. Ne treba niko da trpi zbog nas, ni mi zbog nekog drugog. Dok sam ja tu, neće se dogoditi nijedna odluka u BiH koja će doprineti integraciji BiH u NATO – ponovio je Dodik.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime