Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji od danas boravi u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, prisustvovaće u Skoplju Svetosavskoj akademiji, gde će mu biti uručeno najveće priznanje srpskog naroda u toj državi – Svetosavska povelja.

Odluku o dodeli ovog velikog priznanja jednoglasno je doneo Organizacioni odbor za obeležavanje nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji „Svetosavska nedelja 2020“, na predlog Srpske zajednice u toj zemlji.

Svetosavska povelja dodeljuje se Dodiku za izuzetan doprinos u afirmisanju srpskog nacionalnog pitanja u celom regionu i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Makedoniji, prenela je RTRS.

Lideru Srba u Republici Srpskoj ovo visoko priznanje dodeljuje se i za zalaganje za uspostavljanja jedinstva unutar srpskog naroda u celini i uspostavljanje dobre saradnje i razumevanja između Srpske i Republike Severne Makedonije.

Na Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje srpskog člana Predsedništva BiH, kao i predsednika Vlade Severne Makedonije Olivera Spasovskog, a Svetosavski besedu trebalo bi da održi profesor Darko Tanasković.

Nakon akademije povodom Savindana, srpski član Predsedništva BiH trebalo bi da prisustvuje svečanoj večeri sa istaknutim ličnostima iz javnog i društvenog života Severne Makedonije. Drugog dana posete Skoplju, Dodik će obići naselje Kučevište-Skopska Crna Gora, gde će ga dočekati predsednik Srpskog kulturnog, prosvetnog i informativnog centra Bogoljub Ninić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime