Dodik: Istorijska je činjenica da su upravo Srbi bili nosioci antifašističkog pokreta u NDH

Vestionline, Tanjug

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, da je „hrvatski narod srazmerno broju stanovnika najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi“ nije ništa drugo nego najcrnja revizija istorije u kojoj se prošlost pokušava prilagoditi sadašnjem geopolitičkom trenutku.

– Svi šefovi država koji su se juče okupili u Poljskoj znaju da je Nezavisna Država Hrvatska bila satelit fašističke Nemačke i da su u okviru takve države počinjena najveća zverstva u Drugom svetskom ratu prema Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima – rekao je Dodik za Srnu, prenosi RTRS.

On je kazao da je u antifašističkoj borbi naroda nekadašnje Jugoslavije bilo i Hrvata, ali da to nije ni taj broj ni obim na koji se poziva Kitarovićeva.

– Istorijska je činjenica da su upravo Srbi podigli ustanak i bili nosioci antifašističkog pokreta i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Šta god da je izjavila predsjednica Hrvatske, to ne može da promeni istorijsku činjenicu da su Srbi bili jedan od najstradalnijih naroda na tlu i bivše Jugoslavije i Evrope u borbi protiv nacizma i fašizma i da je ta istina dobila i međunarodnu verifikaciju – rekao je Dodik.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime