EPA/Stephanie Lecocq
Milorad Dodik

Milorad Dodik očekuje stabilizaciju situacije u Crnoj Gori ukoliko lideri tri partije ubrzo završe proces na formiranju vlade.

Ne bi voleo, ističe, da Crna Gora postane faktor nove nestabilnosti u regionu.

– Nadam se da će nova opoziciona struktura napraviti dobar okvir za stabilnost – rekao je Dodik.

Dodao je da smatra da bi aktuelnom predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću bilo najbolje da se za dve godine po isteku mandata povuče iz politike, a Crnu Goru ostavi demokratskim procesima koji će je dovesti do novih struktura vlasti i ojačati je.

Gostujući u emisiji RTRS-a Telering, rekao je da je od početka nezavisnosti crnogorska vlast išla u to da devalvira srpski položaj i srpski narod, a da je kao dokaz multietičnosti pokušala da prigrabi podršku Ablanaca, Bošnjaka, Hrvata.

– Sve je to legitimno, ali to su marginalne političke grupe, više u funkciji nacionalne manjine nego što su mogli da imaju status konstitutivnosti, a Srba je prema poslednjem popisu bilo 28 odsto, a srpskim jezikom je govorilo, kažu, 60 odsto ljudi – naveo je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH ističe da se u Crnoj Gori činilo sve da se ojača priča o crnogorskoj naciji, da je očigledno da je njihov politički odraz bio antisrpski i da je najbolji dokaz za to zakon koji su doneli o slobodi veroispovesti.

Navodi da Srbi nisu mogli da budu zaposleni, šikanirani su, te da je izmišljena i priča o navodnom državnom udaru da bi se napravili izbori.

– Onda su i taj resurs potrošili, pa su došli do tog famoznog zakona o tome da otimaju imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, praveći neku novu crnogorsku crkvu – kaže Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here