Dodik: Naš cilj je samostalnost Srpske

Srna
Srbi u Srpskoj žele da budu svoj na svome: Milorad Dodik
 

– Uporno govorimo da je naš cilj samostalnost i da želimo da upravljamo našim resursima i nama samima. Naravno, svesni smo da naš život mora da korespondira i da se odvija s drugima, ali mi želimo da na našem prostoru budemo svoji na svome i da na taj način budemo deo ukupnih doprinosa miru – naglasio je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana republike.

Republika Srpska, naveo je on, "mora da zaštiti sebe", zbog čega će doneti sve propise koji će ojačati njenu autonomiju na putu ka samostalnosti.

Dodik je za Bosnu i Hercegovinu rekao da je "državna zajednica", koja bez RS ne može da formuliše nijedan od svojih političkih stavova i koja bez saglasnosti srpskih predstavnika ne može da sprovodi politike.

Ne prodavati municiju Ukrajini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ne treba ulaziti u aranžmane prodaje municije ukrajinskoj vojsci i da oni nisu dobri za bilo koga u BiH. Dodik je rekao da su organi BiH u proceduri davanja saglasnosti na te aranžmane, ali da Srpska smatra da u njih ne treba ulaziti. Komentarišući eventualno ugrožavanje odnosa BiH i Rusije ovakvim aranžmanima, Dodik je rekao da ove dve zemlje nemaju posebnu saradnju, ali da to može ugroziti Republiku Srpsku.

– To može ugroziti nas, ali mi imamo jasan stav i protiv smo toga da se bilo kakva municija i oružje šalju u Ukrajinu u kojoj je aktivan sukob – rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, BiH treba da bude servis dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer "samo takva BiH ima smisao".

– Nikako centralistička, unitaristička ili neka druga ne može da izvrši probu vremena i ne može da bude deo naše želje i podrške – poručio je Deodik.

On je još istakao da se protivi prenosu entitetskih ovlašćenja na nivo BiH, dodavši da je RS funkcionalna i održiva u finansijskom i svakom drugom pogledu.

Dodik je najavio brojne reforme, dodavši da će se nastaviti bliska poslovna i kulturna saradnja sa Rusijom, unapređenje odnosa sa EU, kao i bliska saradnja sa Izraleom.

On je poručio da RS želi prijateljske veze i sa Sjedinjenim Američkim Državama, ističući da ta zemlja "mora da uvažava interese RS".

Dodik tvrdi da je RS "otadžbina svih onih koji poštuju njene zakone, bez obzira na veroispovjest, pripadništvo narodu ili entitetu", dodavši da je RS garancija slobode za srpski narod.

– Evo nas u danu koji slavimo kao krunu svoje slobode. Šta bi nam bio Dan republike, ako ne dan u kome obeležavamo žrtvu koju smo podneli i podnosimo za slobodu – naglasio je predsednik RS.

Zahvalivši svima koji su učestvovali u stvaranju RS, Dodik je rekao da je RS "iznad svih nas i naših života, jer predstavlja slobodu".

– Ako umanjimo RS, umanjićemo našu slobodu, a ako je izgubimo izgubićemo i slobodu – istakao je on.

Akademiji povodom Dana republike i krsne slave RS su prisustvovali najviši zvaničnici RS, srpski predstavnici u institucijama BiH, kao i srpski i hrvatski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Akademiji su prisustvovali i izaslanik predsednika Srbije, srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime