Z. Raš
Milorad Dodik

Republika Srpska ne može prihvatiti sporazum sa Sjedinjenim Državama jer u njega nije uključena Policija RS ni druge policijske agencije u Srpskoj, izjavio je danas srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

Dodik je istakao da se RS ne suprotstavlja SAD, ali da sve što je mimo Ustava i interesa Srpske i nadležnosti njenih institucija ne može da bude prihvaćeno, prenose Nezavisne.

On je ukazao da je u sve tri tačke o kojima Skupština treba da raspravlja ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske i da je u svim tim slučajevima reč o pokušajima skrnavljenja prava RS i njenih institucija.

Dodiik je naveo da je obrazovanje isključiva nadležnost entiteta, ali da se sad pokušava da se sve što je vezano za obrazovanje prenese na nivo BiH.

Narodna skupština Republike Srpske danas je na posebnoj sednici, dvotrećinskom većinom, potvrdila izjave člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsedništva BiH usvojenih bez konsenzusa na sednici održanoj 22. jula veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

U vezi sa tim usvojena je odluka o potvrđivanju izjave člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske prema kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po vitalne interese Srpske.

Od 70 prisutnih narodnih poslanika za odluke o potvrđivanju izjava Dodika glasala su 62 poslanika, protiv su bila tri, a uzdržanih nije bilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here