ATAImages

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svaka promena ustavne materije u BiH podrazumeva prethodni sporazum strana u Dejtonskom sporazumu, a to primarno znači Republike Srpske i Federacije BiH.

– Kada se mi dogovorimo, onda se može ići u raspravu. Nikakve druge inicijative nisu predviđene, niti ćemo mi biti u tome – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući inicijativu koju je nekoliko nevladinih organizacija iz regiona uputilo OHR-u u vezi promene Ustava BiH.

Dodik je napomenuo da OHR nije nadležan za ovo pitanje i da je nezakoniti rad visokih predstavnika išao za tim da nametne zakone, a onda pribavi saglasnost lokalnih parlamenata da te zakone potvrde.

“Visoki predstavnik je samo nadležan za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i ništa više. Čak ni Pedi Ešdaun nije smeo ući u ustavnu materiju Ustava BiH. Oni su to zaobilazno nešto menjali, ali nije smeo da uđe u intervenciju jer to nije bila njegova nadležnost”, naveo je Dodik.

Dodik je naveo da padaju u vodu sva velika očekivanja da će sada međunarodna zajednica “to nešto poravnati i kako će eliminisati Republiku Srpsku”, prenela je Srna.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime