Tanjug
Milorad Dodik

“Republika Srpska podržava politiku Srbije o pitanju Kosova i Metohije, čiju jednostrano proglašenu nezavišnost BiH neće priznati, uprkos snažnim pritiscima I zahtevima za promenu takvog stava”, rekao je danas u Beogradu srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na zajedniičkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa zvaničnicima Srbije rekao da razume složene okolnosti u kojima se Srbija nalazi zbog Kosova i Metohije.

– Mi podržavamo štav Srbije, nismo priznali Kosovo i nećemo, iako imamo ogromne pritiske zbog toga i stalno nam traže promenu stava – rekao je on.

Ne razmišljamo o “dizanju puške”

Dodik je istakao da je Rezolucija 1244 međunarodni akt, kao što je i Dejtonski sporazum u okviru kojeg je Ustav BiH. Razume, istakao je, podršku Srbije teritorijalnom integritetu BiH, ali je dodao da je status Republike Srpske predviđen Dejtonskim sporazumom i traže da to bude ispoštovano.

A, ako, kaže, to nije moguće razmišljaju o drugačijem statusu Republike Srpske.

Dodik je naglasio da pritom ne razmišljaju o, kako je rekao, “dizanju puške” i da je upravo zato normalno da o tome razgovaraju i ovde u Srbiji, ali na svim drugim mestima.

Istakao je da bošnjački, odnosno muslimanski narod u Federaciji nema razloga da se boji RS, već vlasti u Sarajevu. Bošnjaci su, naveo je, devistirali Hrvate u BiH toliko da žele da ih prevedu u nacionalnu manjinu, da ne budu više konstitutivan narod.

– To žele da urade i nama –  smatra Dodik.

Podsetio je da je Srbija najznačajnija zemlja i garant Dejtonskog sporazuma i da zato i treba da bude upoznata sa načinom na koji se on sprovodi u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here