HINA/ TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su poslednji istupi specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera odraz kontinuiteta njegove politike, prepoznatljive po mešanju i pokušaju arbitriranja po svom nahođenju u unutrašnje stvari zemalja.

Komentarišući Palmerov stav da bi „u svom idealnom obliku sporazum Srbije i Kosova trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dve strane“, Dodik je podsetio Palmera da je Srbija davno postala međunarodno priznata država, naglasivši da mu nije jasno o kakvom priznanju on sad govori i kakve lekcije pokušava da drži Srbiji.

– Kad se već toliko strastveno zalaže za nezavisnost Kosova i Metohije, Palmeru bi moralo da bude jasno da onda ista pravila važe i za Republiku Srpsku. To kažem upravo inspirisan rečima predsednika SAD da ‘mudri lideri uvek prvo misle na dobrobit svog naroda i zemlje i da budućnost ne pripada globalistima, već patriotama’ – istakao je Dodik.

On je poručio da svaku zemlju treba prepustiti političarima koji su legalno izabrani voljom svojih birača, a ne kojekakvim Palmerima, koji bi da vode politiku uslovljavanja i dvostrukih aršina po principu – ko prihvati moja rešenja taj može sve, pa čak i nelegalno da stvori novu takozvanu državu, a ko ne prihvati mora da živi u nametnutim okolnostima, gde se krši i sporazum koji su ti isti moćnici i napravili.

– Taj isti Palmer pripada ekipi koja je stvorila Dejtonski sporazum, a on ga upravo krši, nameće rešenja, preti i sankcioniše svakoga ko ne ispunjava njegove želje, zaobilazeći odrednice istog tog sporazuma – istakao je Dodik.

Dodik je konstatovao da bi Palmer trebalo da se zalaže za poštovanje izvornog Dejtona i institucija koje su njime predviđene, a ne da samoinicijativno dozvoljava ili nameće njegove izmene i odobrava gomilanje administracije na nivou BiH i tako pokušava da nagradi bošnjačku političku elitu, iza čega se krije pokušaj centralizacije države, što predstavlja drski pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da Palmer zanemaruje notornu činjenicu da se takvim ponašanjem, i na temeljima koje pokušava drsko da nameće mnogim državama na Zapadnom Balkanu, ne može graditi demokratičniji i humaniji svetski poredak.

– Očigledno je da Palmer favorizuju zemlje i političke elite koje pristaju da im on uređuje unutrašnju politiku, a da ironija bude još veća, to nazivaju demokratijom. Ako je to demokratija kako je on vidi, mi na to nikada nećemo pristati – poručio je Dodik.

1 KOMENTAR

  1. Браво за Додика, а Палмеру се по фаци и избуљеним очима врло добро види да је љубитељ шмркања.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime