Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zamera Kancelariji visokog predstavnika (OHR) što nisu imali potrebu da se oglase povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, već su to učinili tek na instistiranje medija.

Dodik je u izjavi za Srnu rekao da se OHR nije oglasio iako je potpuno jasno da su dokumenti usvojeni na Sedmom kongresu SDA i antiustavni i antidejtonski.

– Umesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Saveta za sprovođenje mira (PIC), koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom – rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Iz Saveta su saopštili da “svaka izmena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu”, te da upravni odbor Saveta za sprovođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredeljenje teritorijalnom integritetu BiH.

Dodik je upozorio da je iz odgovora OHR jasno da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, a da nigde ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi “i tri konstitutivna naroda”, čime i sam visoki predstavnik, smatra Dodik, krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA.

– BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i pre Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH – rekao je Dodik.

Ukazao je da bi Visoki predstavnik Valentin Incko morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, pre dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i pre Dejtonskog sporazuma i pre samog visokog predsrtavnika, dakle i pre Valentina Incka .

Dodik je podsetio i na činjenicu da je Savet za sprovođenje mira, koji se pominje i danas u saopštenju OHR, samoorganizovano telo koje nije predviđeno ni Dejtonskim sporazumom niti bilo kojom relevantnom rezolucijom Saveta bezbdnosti UN, pa je njegovo mišljenje samo mišljenje država članica samookupljenih u tom telu.

– Paulina Nevil Džouns, nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, rekla je da je Savet za sprovođenje mira obična podvala, iako je u ime Velike Britanije učestvovala u njegovom samoorganizovanju – naveo je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here