Tanjug

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim imati niz otvorenih pitanja vezanih za ekonomsku saradnju sa Ruskom federacijom.

– Republika Srpska ima nameru da se pridruži gasovodu „Turski tok“. To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u Srpsku – izjavio je Dodik za RTRS.

On je naveo da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom „Gasproma“ ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, danas razgovarati s Medvedevim.

Srpski član Predsedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje, uključujući i ekonomsku.

– Upoznaću ga sa političkom situacijom u RR i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH“, rekao je Dodik, koji će sa Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vreme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.

– Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne mešaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-politicke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo – rekao je Dodik.

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.

Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, te da se zahvaljujući Rusiji u Savetu bezbednosti može čuti i stav Republike Srpske.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime