Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je danas, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je za Srbe u BiH Republika Srpska prioritetna i najvažnija, da je jedinstven stav srpskih političkih partija da je Programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Srpsku i da je poruka Bošnjacima da od tog dokumenta odustanu.

Ukoliko bošnjačka strana to ne uradi, Dodik je poručio da su Srbi u Republici Srpskoj danas veoma zabrinuti za svoju budućnost i da nemaju prava da budu ni neoprezni, ni naivni.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka predstavnika vlasti RS i parlamentarnih srpskih političkih partija u BiH sa predsednikom Srbije, Dodik je konstatovao da oni u ovom treutku nemaju iste stavove o tome šta učiniti, ali su, kazao je, jedinstveni u tome da odbacuju deklaraciju SDA.

Prema njegovim rečima, mesto za kreiranje stavova prema tom dokumentu je Skupština Republike Srpske i, kako je kazao, apsolutno traži aktiviranje prava RS na samoopredeljenje do otcepljenja.

Dodik je rekao da su Srbi odlučni da se brane u svakom pogledu i da očekuju pomoć od Srbije u svemu.

Rekao je da su predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić upoznali sa aktuelnom političkom situacijom u BiH.

Istakao je da je u ovom trenutku srpskim političkim strakama potreban konsenzus i jasan odgovor na deklaraciju SDA usvojenu na nedavnom kongresu.

Taj odgovor, prema njegovim rečima, mora biti snažan, jasan i jedinstven.

Dodok je istakao da ta politička deklaracija nije samo dokument SDA, već svih bošnjačkih stranaka u BiH i da su ta dokumenta trajno opredeljenje Bošnjaka u BiH.

Srbima u RS, kazao je Dodik, su od ranije poznati takvi stavovi Bošnjaka, kao i da oni u tome imaju podršku stranaca, onih koji promovišu sistem društva na liberalnim osnovama.

– Za nas je Republika Srpska prioritet i jedina moguća opcija. Odbacujemo deklaraciju kao atisrpsku i antidejtonsku koja ima za cilj da sruši postojeći politički sistem u BiH – rekao je Dodik.

Upozorio da, na primer, u Federaciji postoji šest fabrika za proizvodnju naoružanja, a u RS nijedna i na činjenicu da se u BiH vraćaju ratnici iz Sirije, koji su ratovali za tzv. Islamsku državu.

Sve to, istakao je, kod Srba ugrožava osećaj bezbednosti i stabilnosti.

Vučića i Brnabić su, kazao je, o svemu informisali u nastojanju da obezbede eventualnu podršku Srbije u odbrani RS.

Podsetio je da je i ranije tražio da se pošalje jasna poruka da svaki napad na srpsku zajednicu, znači napad na Republiku Srpsku.

– Od Srbije tražimo da nam pomogne, potrebnonam je osposbjavanje naših bezbednostnih jedinica, jer ova dokumenta su njihov krajnji cilj, oni žele BiH samo za sebe, bez Srba i srpskog jezika – rekao je Dodik.

Ponovio je da je sasvim sigurno da je deklaracija SDA usmerena na rušenje Republike Srpske i srpskog identiteta, jer oni afirmišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba.

– Odgovor Srba u BiH zato treba da bude snažan i jedinstven prema bilo kakvoj mogućnosti da ta opredlejenja oni (Bošnjaci) pokušaju da realizuju. Naša jasna poruka je da smo spremni odsutno da branimo RS, ali i da je potrebno da vratimo dijalogu, da očuvamo stabilnotst i mir i da se vratimo poštovanju Dejtonskog sporazuma. To znači da SDA mora da povuče ova dokumenta. A, ako to ne urade nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, jer samo kada smo to bili, uvek smo bili pobijeni – kazao je Dodik.

Zahvalivši predsedniku Vučicu i premijerki za finansijsku podršku koju Srbija pruža Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je to do sada već više 35 miliona evra, uključujući i pomoć za četiri srpske opštine u Federaciji BiH.

Dodik: Povratak boraca Islamske države je velika opasnost za BiH

Od predsedika Aleksandra Vučića ću tražiti da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokažemo da su sve pretnje Bakira Izetbegovića prazne priče, rekao je srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik uoči današnjeg sastanaka predstavnika RS sa Vučićem u Beogradu.

– Pokušaćemo politički da delujemo. Srbija je danas važna i stabilna i jedina može da garantuje mir, ali očekujemo da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma garantuje i našu slobodu i postojanje Republike Srpske – rekao je Dodik za tv Prva zaključujući da više nije moguć rat u BiH, ali da je moguća odluka o samostalnosti RS.

Dodik je ponovio da je deklaracija SDA antidejtonska i antiustavna, pa kao takva ne može biti osnov za razgovore o bilo kakvom uređenju BiH.

“Reč o opštemuslimanskoj deklaraciji koja vodi ka tome da Republika Srpska treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom.”

Prema njegovim rečima, svi u Srbiji bi trebalo da se okupe oko rukovodstva i predsednika Aleksandra Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rešavanje pitanja Kosova i Metohije u svom interesu.

– Vučić vodi dobru politiku za Srbiju i po pitanju Kosova i Metohije, koji podrazumeva potpunu zaštitu Srba i interesa države na tom prostoru. Jedna od tih varijacija rešenja koja se pominju može biti da čcetiri opštine sa severa pokrajine ostanu u Srbiji, ali bi to isto tako podrazumevalo i RS u sastavu Srbije. Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga – rekao je Dodik za tv Prva.

On je pitao kakav je smisao u tome da se odugovlači sa traženjem rešenja.

“Imamo tako velika goruća pitanja koja mogu imati globalni karakrter – Kosovo i Metohiju i BiH sa Republikom Srpskom. Zašto držati otvorena ta pitanja i dalje, umesto da ih završimo i usmerimo se na razvoj.”

Na pitanje sta misli o ideji da se svi problemi na Zapadnom Balkanu rešavaju u paketu, Dodik kaže da su pitanja Republike Srpske i KiM povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda. “Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je RS u kojoj živi milion Srba”.

Dodik je upozorio i da je velika opasnost za BiH povratak nekadašnjih boraca Islamske države iz Sirije, a prema podacima reč je o čak 500 bivših terorista i njihovih porodica.

Prema njegovim rečima, NATO je dva puta bombardovao srpski narod i za RS nije opcija priključenje Alijansi. S druge strane, Dodik ne isključcuje saradnju sa tim vojnim savezom.

2 COMMENTS

  1. Kosmet se ne rešava sada,jer to znači da će ga Vučić predati u ruke terorista.A razvoj Srbije ne zavisi od sadašnjeg rešenja Kosmeta već od odlaska Vučića i dolaska ljudi koji vole Srbiju i nisu strani agenti…
    A izgleda da i ovaj čovek treba otići,jer nekako nije čist,kako god priča patriotske priče.

  2. Tu deklaraciju ste g.dine Dodik pravili i vi za Bakirom.Niko nije unistio Srbe u Bi H kao Snsd i vi kao njen presjedik.I Ante Pavelic bi vam zavidio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here