Tanjug
Milorad Dodik

Iako zvanični podaci Centralne izborne komisije BiH nakon 90,04 obrađenih biračkih mesta pokazuju da je Milorad Dodik sa osvojenih 268.000 glasova novi predsednik Republike Srpske, u PDP ne priznaju poraz, tvrdeći da su pokradeni i da je za njih nova predsednica RS Jelena Trivić, koja ima malo više od 240.000 glasova.

U noći nakon izbora, PDP je prvi proglasio pobedu, dok je SNSD bio prilično obazriv. Cele noći tvrdili su da vode, ali su pobedu za predsednika Republike Srpske zvanično proglasili oko pola tri ujutro, naglašavajući da je prednost u korist Dodika tolika da se ne može stići. Ipak, u PDP, nakon proglašenja velike pobede, priču su okrenuli da su pokradeni.

Podsećamo, Dodik je već dva puta bio u Palati predsednika, i to pre nego što je postao srpski član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, tako da će mu ovo biti treći mandat.

– Sve ćemo detaljno ispitati i istražiti jer postoje ozbiljni osnovi za to, i da se ponište izbori za predsednika RS u najvećem delu Republike Srpske, u velikom broju biračkih mesta i velikom broju gradova – rekao je Branislav Borenović, predsednik PDP.

Za razliku od Borenovića, koji je zatražio i očekuje poništavanje izbora u najvećem delu RS, Trivićeva je zatražila poništavanje izbora za celi nivo Republike Srpske.

U PDP smatraju da je u nekim gradovima prevelika razlika između Dodika i Trivićeve i da to ukazuje na sumnje na izborne manipulacije.

– Recimo, biračko mesto Krajišnik, selo iz kojeg je poreklom Jelena Trivić, gde smo imali tribinu i doživeli nevjerovatnu energiju, Jelena ima nula glasova, Dodik 141, a Zoran Kalinić 137 glasova. Je li to moguće? – upitao je Borenović.

Za PDP sporno je i to što su iz CIK izašli sa izjavom da sa biračkih mesta nisu u roku dostavljeni podaci iz lokalnih komisija, kao i da nisu održali pres konferenciju koja se inače održava ujutro posle izbora.

– U ovom procesu ćemo ići do kraja. Jako je bitno da ćemo dokumentovati svakog ko je na svom biračkom mestu po nalogu radio ove stvari. Ovo su krivična dela – rekla je Trivićeva.

Kada je reč o konkretnim podacima sa kojima je izašla Centralna izborna komisija (CIK), na obrađenih 90,04 odsto obrađenih glasova, Dodik je osvojio 268.635 glas, a Trivićeva 240.353 glasa.

U SNSD najviši zvaničnici juče nisu komentarisali ove tvrdnje PDP. U noći između nedelje i ponedeljka, Dodik je oko pola tri ujutro zahvalio građanima koji su glasali za njega, naglašavajući da zahvaljuje i onima koji nisu.

– Ponosan sam što sam bio kandidat i evo sada potvrđeno predsednik Republike Srpske – rekao je Dodik.

6 COMMENTS

  1. Cestitao BiH jeleni trivic na jednodnevnom mandatu kao predsednik republike srpske ako nemates da dobiješ izbore onda kazes sam da si pobedio i onda uzivas u tome jedan

  2. -Izgubis izbore
    -optuzis druge da su te pokrali
    -to se desilo u tvom rodnom mijestu
    -svjedok je tvoj komsija koji priznaje da je zbog navodnog “umora ” dodijelio drugom kandidatu glasove (naravno ne Dodiku)
    -izvedes na ulicu 2000-3000 clanova opozicionih stranaka iz drugih gradova

    Nas srbe hoce te oktobarske revolucije, nije Dodik castan ali nije ni narucilac ubistava kakva su bila za vrijeme vladavine SDS-a, niti je narucivao ubistvo trudnice…Sacuvaj nas Boze Sarovica i njegove ekipe…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here