Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je demantovao tvrdnje opozicije da se na Manjači održavaju NATO vežbe.

Tvrdnje opozicije i pojedinih medija o prisustvu NATO snaga na Manjači, Dodik je nazvao lažnom predstavom i poručio da nema, niti će biti NATO pripadnika na Manjači.

On je rekao da je sve ranije pokušaje u Predsedništvu BiH da se održe NATO vežbe na prostoru Srpske sprečio i da će tako biti i ubuduće, prenela je RTRS.

– Javnost zna da je pre godinu i nešto bilo dogovoreno održavanje NATO vežbe na Manjači gde bi sa banjaluckog aerodroma trebalo da poleću američki avioni „F10“ koji nose isključivo municiju i bombe sa osiromašenim uranijumom, te da na Manjači budu ciljevi koje bi oni gađali. Kada je to došlo u Predsedništvo BiH ja sam odbio takvu mogućnost i ta vežba se ne održava. Nikakvih „F10“ aviona nema, na Manjači nema nijedne NATO jedinice – naglasio je Dodik.

Komentarišuci izjave predsednika SDA Bakira Izetbegovića da se održavaju sastanci u Predsedništvu i da su bliže kompromisu o deblokadi institucija BiH i ponovnog pokretanja Akcionog plana za članstvo u NATO, Dodik odgovara da nema NATO puta i članstva i nikada neće biti dokumenta koji bi mogli da liče na aktivaciju MAP-a ili Akcionog plana.

– Spremni smo da sarađujemo sa NATO samo kroz Aajap koji istice za dva meseca i spremni smo da podržimo u okviru koji postoji u Srbiji kroz Parnertsvo za mir. Svi dokumenti koji bi se eventualno s NATO postizali moraju da sadrže jednu rečenicu – ne sadrži akcioni plan – poručio je Dodik.

Ponovio je stav da SNSD neće pristati na uslovljavanja i da su spremni za formiranje vlasti i kretanje ka evropskom putu BiH. Iako je zbog blokade formiranja Saveta ministara na računima BiH institucija zaleđeno oko milijardu maraka, Dodik kaže da Srpska nastavlja sa projektima i bez tih sredstava.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona, rekao je da SNSD podržava predlog HDZ i da jeste za modernizaciju izbornog zakona, ali da neće podržati predloge o spajanju održavanja lokalnih i opštih izbora.

1 KOMENTAR

  1. Nije mi jasno kako i dalje ima obraza dala laze. Pa pripadnici NATO-a su bili na Manjaci, sta vise to su i zvanicno objavili uz fotografije koje demantuju gore navedene lazi. Ali to nije nista cudno s obzirom da su ga oni i doveli na vlast.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime