Dodik: Referendum u martu!!

0

 

Referendum, uprkos upozorenjima predstavnika EU: Milorad Dodik

Skupština RS zaključila je takođe da je potrebno obaviti odgovarajuće pripreme za nesmetano i svrsishodno neposredno izjašnjavanje građana, u skladu s odredbama Ustava RS, a Vlada se zadužuje da pripremi to zakonsko rešenje.

 

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da bi okvirni datum održavanja referenduma u RS mogao biti mart naredne godine.

Tek nakon što se donese zakon o referendumu, Narodna skupština će ponovo na dnevni red staviti raspravu o raspisivanju referenduma i utvrđivanja mogućih referendumskih pitanja.

Eventualnim referendumom građani RS na osnovu skupštinskih zaključaka izjašnjavali bi se samo o poslednjoj odluci visokog predstavnika u vezi sa ostankom stranih sudija i tužilaca za ratne zločine u Tužilaštvu i Sudu BiH.

Protiv ovih zaključaka bili su poslanici opozicionih stranaka – SDS, PDP i SRS, koji su tražili da se odredi datum referenduma i da se građani izjašnjavaju i o pitanju ustavnih promena i ulasku BiH u NATO.

Pre glasanja o skupštinskim zaključcima i prihvatanju vladinih stavova o Inckovim odlukama, predsednik parlamenta Igor Radojičić je rekao da nije uspeo pokušaj usaglašavanja zaključaka sa poslaničkim klubovima, pa su usvojeni zaključci i stavovi Vlade i vladajuće većine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here