Tanjug
Milorad Dodik

Amerikanci će da me označavaju kao nekog ko blokira “napredak” u BiH sve dok budu svoj interes proglasavali za naš i stavljali ga iznad interesa srpskog naroda u BiH, pa i ukupne BiH, kaže srpski član Predsednistva BiH Milorad Dodik.

On je to rekao za EuroBlic odgovarajući na pitanje dokle će ga zvaničnici SAD poput Metjua Palmera označavati kao politicara koji “blokira sve što bi dovelo do napretka”.

“Onog trenutka kada interes BiH bude plod dogovora naroda u BIH, i ako i kada bi taj i takav dogovor stopirao, onda bi moglo da stoji da blokiram napredak. Pošto nema dogovora u BIH, onda nije jasno ni koji to napredak blokiram”, naveo je Dodik.

Komentarišući to što EU odbija da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, on kaže da je na taj način “demantovano” nepisano pravilo da “svi putevi u EU vode kroz NATO” pošto je Albanija već članica NATO a Severna Makedonija bi trebalo da postane za par meseci.

“Drugo što možemo naučiti jeste da EU ne može biti cilj nijedne od ovih zemalja sve dok EU nedvosmisleno i jasno ne precizira da su zemlje Zapadnog Balkana u njenim granicama njen cilj, ne na nivou obećanja, već na nivou rokova, kazao je Dodik.

“Ono što predlazem jeste da mi nastavimo da reformišemo društvo u skladu sa evropskim zakonodavstvom, ne zbog EU već zbog nas samih, zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here