Z. Raš
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH akt revizionizma i podvala srpskom narodu, i izrazio očekivanje da će je Narodna skupština Republike Srpske odbaciti.

Dodik je ocenio da je to revizija istorijske istine i da favorizuje neistinu, “favorizuje neke vrste stradanja, čak i naroda koji u to vreme nisu postojali kao što su Bošnjaci”.

– Savršeno se zna da je istorijska istina o prisustvu značajnog broja Bošnjaka i Hrvata u ustaškom pokretu koji je učinio mnoga zlodela i genocid nad Srbima. Davati u toj rezoluciji kao što su dali predsednici SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović prioritet stradanju drugih naroda, koji su bili na drugoj strani, govore o teškoj reviziji i podvali srpskom narodu i srpskoj nacionalnoj istoriji i istoriji stradanja na ovim prostorima – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Govoreći o inicijativi SNSD-a i partija vladajuće koalicije za održavanje posebne sednice parlamenta Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je naveo da veruje da će Narodna skupština, a evidentno je imajući u vidu inicijatore održavanja posebne sednice, razmatrati to pitanje i doneti svoj stav o tome.

– Naš predlog će biti da se to odbaci kao akt revizionizma, da je to podvala, da nema nikakvu istorijsku verifikaciju i da naravno ukoliko nema po bilo kojoj oceni u vezi sa Drugim svetskim ratom termina da je nad Srbima izvršen genocid i da su najviše stradali. U ovoj rezoluciji koji su usvojili Šarović i Borenović kaže se da su stradali antifašisti, Bošnjaci, Hrvati pa tek onda Srbi- naveo je Dodik.

On je dodao da je to nepodnošljivo.

– Onaj ko razume i zna na koji način se pišu dokumenta smatra da smo mi trećerazredna priča u svemu tome, ali smo prvorazredni stradalnici – istakao je Dodik.

2 COMMENTS

  1. Никако се то не сме дозволити. Какви су то људи који тако нешто могу написати.Срам да их буде. Све је врло једноставно и зна се шта је шта, али Република Српска треба да одбаци ову “титоистичку” резолуцију!

  2. Srbi su navikli na podvale jer sami sebi podvaljuju, drugima ne mogu podvaliti, jer su drugi pametniji. I Dedijer je sve “znao” i pisao za Srbe lazne biografije. Sem Srba, te biografije nisu nikoga interesovale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here