EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO-om ima Srbija.

RS želi da sarađuje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u Alijansu, rekao je Dodik RTS-u povodom imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH i usvajanja Programa reformi BiH, koji će biti dostavljen NATO-u, naglašavajući da taj dokument ne prejudicira članstvo u Alijansi.

Za svaku vrstu kretanja prema članstvu potrebna je nova odluka predsedništva i parlamenta, sve odluke će se donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti, istakao je Dodik.

Prema tome, kako je dodao, to je jedan novi kvalitet i u dokumentu se nalazi nekoliko važnih stvari.

– Jedna od njih, koji su danas važni za Republiku Srpsku, to je da se smanji broj pripadnika oružanih snaga, čime bi se smanjili troškovi i to treba da uradimo u skladu sa tim dokumentom – naveo je on.

Podsetio je da je ranije bošnjacka strana insistirala na tome da se donese Akcioni plan za članstvo u NATO-u i da je to uslov da se uradi bilo šta na planu imenovanja mandatara, odnosno kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

– Mi smo doneli dokument koji se zove Reformske aktivnosti BiH. Nađen je dogovor koji ide za tim da se stvore uslovi da se imenuje predsedavajući – naveo je Dodik.

Istakao je da razume protivnike iz SDS-a i PDP-a, ali smatra da bi trebalo da prestanu da se ljute.

– Razumem to zato što su dugo sedeli neopravdano na mestima u organima vlasti BiH, i time se ruši njihova privilegija da i pokušaju da urade mnogo što-šta što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine – kaže Dodik.

Nigde nije urušen princip vojne neutralnosti koji je usvojila Narodna skupština, rekao je Dodik i poručio da će RS pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO-om ima Srbija.

Napomenuo je da RS želi da saraduje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u NATO.

– Ključno pitanje koje želim ponovo da potenciram jeste da u tom dokumentu, na prvoj njegovoj strani, piše da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u i da se ne može smatrati takvom odlukom – ukazao je srpski član predsedništva.

Dodik je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je čestitao na kompromisu sa partnerima u BiH, zahvalio Vučiću na podršci koju pruža konkretnim projektima u Republici Srpskoj.

Istakao je da je važno da se u regionu održava stabilnost i mir, i smatra da je veoma jasna i dobra reakcija samog Vučića na vest o imenovanju Tegeltije.

Dodik je istakao i da treba da se radi na evropskim integracijama, ali je napomenuo da predlog Francuske o sedam brzina u pristupanju EU unosi još više zabune u taj proces.

Ocenio je kao dobru vest da je određeno ko će biti novi komesar za proširenje.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here