Tanjug
Milorad Dodik

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da pregovarači iz Beograda u dijalogu s Prištinom, s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, sigurno neće učiniti ništa na štetu kratkoročnih ili dugoročnih interesa sprkog naroda i srpske države.

– Uveren sam da boljeg branioca srpskih interesa na Kosovu nema od Vučića – rekao je Dodik u intervjuu za današnju Politiku.

On je ocenio i da Srbija više nema potrebu da olako prihvati bilo šta.

– Iako neki ne žele to da prihvate, Kosovo je veoma povezano s Republikom Srpskom. Naše poimanje politike je da razumemo dosledan stav Beograda prema poštovanju integrtiteta i suvereniteta, jer ta stvar ne može da bude parcijalna za Srbiju i BiH – rekao je Dodik.

Podseća da se na pregovorima o statusu Republike Srpke uvek nalazio neko od Srba koji je napadao njihovu poziciju, što ih je lomilo.

– Kada se suparnici suoče s našim stavom, oni imaju komociju da kažu – pa evo ima Srba koji i drugačije misle – navodi Dodik.

Ocenjuje da Vučić mora da ima apsolutnu podršku koja bi ga, prema njegovim rečima, još više obavezivala, a ne da se suočava sa stalnim napadima kako želi razgraničenje, a možda, dodaje Dodik, možda baš oni koji ga napadaju priželjkuju takvo rešenje, pa prave tu vrstu atmosfere.

Komentarišući situaciju u BiH, Dodik kaže da su život i stvarnost u toj zemlji svedeni na opsesiju da se sakriju i zamute problemi.

– Retko ćete u praksi, a verovatno i istoriji naći primer zemlje koja nema nijednu stvar kojom može da se ponosi – kaže Dodik i dodaje da narodi u BiH imaju različitu istoriju, oprečno viđanje sadašnjosti, a dijametralne kada je reč o budućnosti.

Podseća da jednu državu integrišu ljudi, a da je upravo pandemija koronavirusa pokazala da je BiH poputno nepotrebna, te da su, kako ističe, glavni faktor bile entitetske vlasti.

– To je zemlja pod moranjem. Dva od tri naroda koja žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani, oni sanjaju neku svoju BiH – smatra Dodik.

Da je posredi istinska želja za građanskim modelom, kaže Dodik, tražile bi se druge koncepcije, ne dominacija, već jednaka prava svih što je s bošnjačkim političkim opcijama nemoguće obezbediti.

Kada je reč o EU i o zahtevima EU prema BiH, Dodik ističe da je ishod tih integracija unapred poznat ukoliko Evropska komisija insistira na donošenju obavezujuće odluke na nivou BiH bez dogovora entiteta.

– Ako je EK među zahteve uvrstila i taj da se nivo BiH mora ovlastiti da za evropska pitanja donosi obavezujuće odluke ako o tome nema dogovora entiteta, ishod tih evreointegracija je unapred veoma poznat – ocenjuje on.

Govoreći o saradnji BiH sa NATO, Dodik kaže da u Republici Srpskoj ni vlast ni opozicija ne žele dalje od Partnerstva za mir.

– Ne želimo dalje od Partnerstva za mir, gde su i Srbija i Rusija”, zaključuje Dodik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here