EPA/Szilard Koszticsak
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republiku Srpsku za deset godina vidi, ako ne kao samostalnu državu, onda svakako što bliže državnom jedinstvu sa Srbijom.

On je istakao da bi 21. vek trebalo da obeleže integracije na prostorima gde žive Srbi i odbrane Srba gde god žive.

– Ta integracija podrazumeva da ćemo u ovom veku veoma otvoreno zahtevati da Republika Srpska i Srbija budu jedan državni oblik i da ne bi trebalo da se snebivamo da to govorimo. Mi, koji smo danas na funkcijama, moramo da ostavimo kao vlasništvo budućim generacijama upravo taj cilj. Jer, razumeli smo i shvatili da bez slobode, bez države, nema ni života na ovim prostorima – rekao je Dodik za Sputnjik.

On je istakao da srpski narod ne može da ostvari slobodu bez države, navodeći kao primer to što Srbi u Hrvatskoj, Federaciji BiH i Sloveniji ne mogu da dobiju ni status nacionalne manjine, kao i poslednja dešavanja u Crnoj Gori.

– Naši prethodnici su, u prošlosti, možda morali da o tome ćute. Mi ne moramo. Smatramo da nam je učinjena nepravda, da smo stradalnički narod i da taj narod ima pravo na svoju slobodu, a ta sloboda izražava i potrebu, i odluku gde će ko da živi i kako će da živi – rekao je Dodik.

“Srpska ne treba da bude nestrpljiva”

On je podsetio da Srbi slave 9. januara kao Dan Republike Srpske i nikome ne nameću da to obeležava i slavi.

– Drago nam je što je Srbija to prepoznaje i sa nama je tog datuma. I svi Srbi gde se god nalaze obeležavaju i smatraju to svojim praznikom. Ovo je praznik slobode. Mi smo Srbi ovde naučili da bez države nema ni slobode i zato smo i formirali 9. januara Srpsku da bude nezavisna država u zajednici sa Srbijom. Naravno ti politički ciljevi nisu tog dana ostvareni u celosti i prihvatili smo zbog mira u Bosni da ostanemo u nekom okviru u BiH gde se ne osećamo dobro – rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ne treba da bude nestrpljiva. “Treba da izgradimo i pribavimo sebi ista prava koja imaju i drugi, a kada budemo imali ta prava i slobodno ih upražnjavali onda ćemo odlučiti gde ćemo i kako”, rekao je Dodik.

1 COMMENT

  1. To je sada nezaustavljiv proces. Teba jačati ekonomiju, očuvati stanovništvo, razvijati demokratske i pravne vrijednosti i čekati međunarodne okolnosti da rade u našu korist. Miloš Obrenović je podigao ustanak 1815.god.,a Srbija je stekla međunarodno priznanje 1878.godine. Svi ti procesi su spori, ali uz mudru politiku ostvarivi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here