EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti neprihvatljiv, jer je njime učinjena diskriminacija prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj imovini i da treba podržati zahteve za njegovo ukidanje.

Dodik je naveo da se tim zakonom SPC i njena imovina pokušavaju staviti u nejasan status.

On smatra da treba podržati zahteve da taj zakon u Crnoj Gori bude ukinut i da SPC bude sigurna da može imati isti status kao što ga imaju i druge verske zajednice u toj državi.

– Diskriminacija, koja je učinjena, stvorila je to da su druge verske zajednice povlašćene, a SPC je ostala da se s njom obračunava – rekao je Dodik, koji je danas učestvovao u litiji ulicama Banjaluke u znak podrške srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori.

On je dodao da su Katolička crkva, Jevrejska zajednica i Islamska zajednica napravili posebne ugovore sa crnogorskom državom, dok je status SPC jedino ostao nedefinisan, prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu.

– Drago mi je što se srpski narod okuplja oko SPC u danima kada se obeležavaju važni datumi, kao ovaj današnji. I danas je Banjaluka pokazala da ima odgovornost prema ukupnom državnom i nacionalnom pitanju i zato je danas ovde bio impozantan broj ljudi – kazao je Dodik.

Dodik je naveo da je današnja litija u Banjaluci bila posvećena podršci srpskom narodu i Crkvi u Crnoj Gori u nastojanjima da se pokaže jedinstvo kada je reč o odbrani srpskih svetinja, ma gde da se nalaze.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime