Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da predsedavajući tog predsedništva Milorad Dodik želi da vrati BiH “korak unazad” u saradnji sa NATO-om što je, kako je ocenio, nedopustivo i nečuveno.

– To je suština njegove politike i krize oko uspostavljanja vlasti na nivou Saveta ministara BiH. Izazivaće blokadu sve dok se ne vratimo korak unazad u odnosima sa NATO. Sve ostalo je mazanje očiju javnosti u BiH i medunarodnoj zajednici – tvrdi Komšić u intervjuu za bosanski sajt Klix.

On je podsetio da je BiH deo Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO i da još samo treba da se dostavi Godišnji Nacionalni Program (ANP).

Na pitanje da li misli da strukture u RS rade na zaoštravanju političke situacije, imajući u vidu, kako navodi sajt, “tešku retoriku” i podizanje spomenika četničkim vojvodama poput Draže Mihailovića, Komšić ocenjuje da se tim potezima “nastavlja zastrašivanje nesrpskog stanovništva u tom entitetu, kao što se nastavlja brukati srpski narod”.

– Od toliko herojskih figura iz Drugog svetskog rata koje potiču iz srpskog naroda, Rodoljuba Čolakovica, Vojislava Kecmanovića, Koče Popovića i drugih, našli su da veličaju četnika Mihailovića kojeg istorija pamti kao koljača – rekao je Komšić.

On je dodao da ne razdvaja političke elite u RS i Srbiji jer su, kako tvrdi, deo istog projekta i ocenjuje da ni nakon 30 godina u politici nisu odmakli od “psihologije balvana”.

– Ne sviđa li im se nešto, iako je to regulisano zakonom, jednostavno bace balvan na put, pa vi gledajte šta ćete s njim. Međutim, i sa takvima se mora raditi – kaže Komšić.

Komšić smatra i da BiH nije koštala kandidatskog statusa u EU činjenica da nije formiran Savet ministara BiH, već to što BiH u nizu oblasti nije usklađena sa evropskim standardima.

1 COMMENT

  1. da li kad pricate o cetnicima razmisljate ko ih je podrzavao za vrijem.Pisati protiv njih znaci da si protiv onih koji su ih podrzavali.

    Ako neko nezna da zna da je razlika izmedju cetnika i ustasa i u tome sto su englezi i ameri podrzavali cetnike a njemci i italijani ustase. Ali po sili interesa Engleske i SSSR englezi su izdali cetnike a SSSR grcke partizane radi svojih interesa.

    Nije mi jasno zelja za vojnim silama un svojoj zemlji. Budite SVajcarska ili Svedska

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here