Tanjug
Siniša Mali sa gradskim hotelijerima

Gradski hotelijeri u Srbiji dobiće jednokratnu direktnu subvenciju u visini od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, što je prva sektorska mera za ublažavanje posledica krize izazvane koronavirusom, istaknuto je na sastanku predstavnika hotelijera i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića sa ministrom finansija Sinišom Malim.

– Subvencija za gradske hotele je vrlo značajna podrška i doprineće da pored očuvanja radne snage, kompanije opstanu i prežive period u kojem su otkazani svi kongresi, kao i dolasci poslovnih ljudi. Zabrinjava podatak da je popunjenost gradskih hotela od sredine marta do danas smanjena za čak 93 odsto, a ova mera doprineće da očuvamo srž hotelijerstva u Srbiji jer je to naš brend, po kojem treba da budemo prepoznatljivi – rekao je Vesović i dodao da Privredna komora Srbije od početka krize aktivno radi na definisanju mera kako bi se umanjile posledice pandemije kovid 19 po čitavu privredu, pomogle i oživele najugroženije privredne grane, među kojima je i turizam i ugostiteljstvo.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za korišćenje podrške. Kako je najavio, očekuje se da će hotelijeri dobiti novac krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra. Mali je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj naših gradjana ove godine odlučio da letnje odmore provede u Srbiji, zbog čega su smeštajni kapaciteti u banjama, planinama i selima puni, ali su zbog izostanka stranih gostiju, gradski hoteli ostali prazni.

Ministar je naveo da je od oko 380 kategorizovanih gradskih hotela u zemlji otvoreno samo 112, dok u Beogradu od 115 hotela, trenutno rade svega 42, a popunjenost je oko 10 odsto. Nove mere usmerene su na pomoć hotelima, pa će država izdvojiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu. Tako će, na primer, gradski hotelijer za dvokrevetnu sobu dobiti pomoć u visini od 500 evra.

Ministar je podsetio i na ranije mere – isplatu minimalca, odlaganje plaćanja poreza I doprinosa na zarade, isplatu jednokratne pomoći svim građanima i 60 odsto minimalca za dva meseca – koje je država donela u prethodnom periodu kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize izazvane virusom korona.

– Ako uz to dodamo i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 milijardi evra – rekao je Mali.

Tomislav Momirović, predsednik Upravnog odbora “Mona hotel menadžmenta” ukazao je da je hotelski biznis ovim merama dobio jaku podršku.

– Vlada nam je pomogla da preživimo ovo vreme koje je veoma teško za hotelsku industriju – ocenio je.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo zbog donete odluke da se hotelijerima u gradskim sredinama dodatno pomogne, jer su najugroženiji u ovoj situaciji.

– Narednih desetak dana pozvaćemo hotelijere da se prijave za pomoć, nadamo se dobrom odzivu, jer će ove sistemske mere za ugostiteljsku privredu doprineti da se zadrže radna mesta i prevaziđe veoma težak period do kraja godine – ukazao je Knežević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here