EPA-EFE
Donald Tramp

Investitori su dugo bili skloniji Republikancima, međutim, američki predsednik Donald Tramp je proigrao tu prednost u korist Džoa Bajdena, što se odražava i na visinu finansijske pomoći predsedničkim kandidatima, piše Dojče vele.

Dugo su Volstrit mučile samo dve brige u vezi s predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama – jedni su se bojali haotične primopredaje vlasti ako bi američki predsednik Donald Tramp izgubio izbore i doveo u pitanje izborne rezultate, a drugi su strahovali od pobede demokrata koji bi svojom strogom ekonomskom politikom u opasnost mogli da dovedu rast kursa američkih deonica.

Kako se navodi, jedan duži period se činilo da Volstrit jedino želi ponovni izbor Donalda Trampa jer je bilans njegovog uspeha na tržištima nesumnjivo bio veliki, pa je tako S&P500, najveći i najvažniji berzanski indeks u Americi, od Trampovog preuzimanja dužnosti porastao za 50 odsto – i to uprkos pandemiji.

I Dow Jones i Nasdaq stalno su beležili nove rekorde.

“Ovih dana ništa nije normalno”

Nasuprot tome, američka privreda još uvek stenje pod teretom krize, a niti je Tramp stavio pod kontrolu koronavirus, niti je drugi konjunkturni paket na vidiku, zbog čega deluje da se od njega okreću ne samo birači, već i američki investitori.

– Tržišta ne samo da se trenutno klade na Bajdena, već se čak nadaju pobedi Demokrata – kaže Najdžel Grin, osnivač i šef finansijske konsultantske firme deVere Grup.

Za inače konzervativni Volstrit to je prilično neobična promena razmišljanja.

– Pobeda Demokrata obično ima negativne posledice za tržišta, ali ovih dana ionako ništa nije normalno – kaže Grin.

Investitori se pre svega nadaju onome što se zove “plavi talas”, odnosno scenariju prema kojem Demokrate ne bi samo da pobeđuju na predsedničkim izborima, već ponovo osvajaju i većinu u Senatu, jer bi tako i Kongres i Bela kuća bili u njihovim rukama.

Stručnjaci nemačke Dojče Bank smatraju da je pobeda Demokrata “najverovatnija”, zbog čega trenutno na Volstritu rastu investicije u ciklične deonice, odnosno one koje profitiraju od ekonomskog rasta.

I Volstrit je spreman da pomogne Bajdenu, o čemu govori podatak da su retko donacije finansijske elite za predizbornu kampanju bile toliko velike kao ove godine. Kako se navodi, po prvi put u poslednjih 10 godina banke i investicione kuće dale su veće donacije Demokratama nego Republikancima.

Center for Responsive Politics (CRP) navodi da su od početka godine finansijske kuće donirale Demokratama 265 miliona dolara, odnosno 100 miliona više nego Republikancima.

– Obično finansijski sektor važi kao pouzdan izvor novca za Republikansku stranku. U ovom izbornom ciklusu trend je obrnut – kaže direktorka za istraživanja i strategiju CRP Sara Brajner.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here