U kontroverznoj reklami krv na ulošku i tokom tuširanja prikazana je realistično. Posle raznih osuda i žalbi da je reklama neumesna i odvratna, sud je odlučio sledeće..

Reklame u kojima se prikazuje menstrualna krv na australijskoj televiziji nisu prekršile standarde za prikazivanje, stoji u saopštenju regulatornog tela.

U reklamama jednog proizvođača uložaka, emitovanim prošlog meseca, prikazane su fleke na donjem vešu i krv na ženskim nogama.

Gledaoci su podneli više od 600 žalbi da su reklame uvredljive, što je najveći broj žalbi za bilo koju reklamu u 2019. godini.

Međutim, regulatorno telo je odbacilo žalbe i čak pohvalilo autore zbog poruke koju reklama nosi.

Stručnjaci iz tela zaduženih za reklamne standarde kažu da “ona promoviše jednakost i demistifikuje menstruaciju”.

Kompanija koja je vlasnik, saopštila je da su reklame pokušale da sruše tabu i osećanje sramote koje su mnoge žene iskusile kada imaju menstruaciju.

U reklami se vidi sledeća rečenica: “Menstruacija je normalna stvar, isto tako normalno je i prikazati je”.

Gledaoci koji su podneli zvanične žalbe izjavili su da su reklame “uvredljive i neumesne”, kao i “odvratne”.

U odgovoru na žalbe, članovi regulatornog tela priznali su da neki gledaoci “ne žele da vide telesne tečnosti prikazane na televiziji”, ali su ponovili da reklame nisu prekršile etički kod reklamne industrije.

Takođe su odbacili žalbe da su reklame “neodgovarajuće” za prikazivanje u udarnom terminu i da ne treba da ih gledaju deca.

U izveštaju objavljenom nakon odluke stoji da u reklamama ne postoji uvredljiv jezik ili slike koje sugerišu da žene treba da se stide kada imaju menstruaciju, kao i da su žene koje imaju menstruaciju manje vredne osobe.

Kompanija Aseleo Ker je objavila da su reklame zasnovane na kampanji #BloodNormal (#Krvjenormalna) sestrinske kompanije Esiti.

U toj kampanji se pojavljuju ulošci uprljani crvenom, a ne plavom tečnošću. Reklame su prikazane u Velikoj Britaniji 2017, a kasnije i u drugim evropskim zemljama, Severnoj i Južnoj Americi i Južnoj Africi.

Kompanija Olvejz je prva prikazala crvenu tačkicu na ulošku šest godina ranije.
Stažista u marketinškoj agenciji, koja je vodila kampanje za ovu firmu, došao je na ovu ideju i prva kampanja je pokrenuta 2011.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here