Tanjug

Profesor vašingtonskog Kejto instituta Ted Gejlen Karpenter izjavio je danas da evropski plan, ako se i sprovede, nije dugoročno rešenje, kao i da se tenzije neće smiriti osim ako EU ne primora Prištinu da dozvoli da se sever KiM sa većinskim srpskim stanovništvom “vrati pod jurisdikciju Beograda”.

– Bez te trajne promene granica, opasne tenzije će opstati – rekao je on za Tanjug.

On je pojasnio da najnoviji razvoj događaja može da se pokaže kao “umereno koristan” za smanjenje tenzija u kratkom roku, ali i da su tenzije dostigle alarmantan nivo tokom druge polovine 2022. godine.

Prema njegovim rečima to što je premijer institucija u Prištini Aljbin Kurti prihvatio evropski plan za dijalog, došlo je “uz nekoliko upozorenja”.

– Njegovo insistiranje da se poluautonomna lokalna udruženja ne zasnivaju na etničkoj pripadnosti poriče realnost. To upozorenje bi takođe lako moglo postati izgovor za odlaganje ili čak povlačenje prihvatanja plana EU od strane Prištine kasnije – rekao je Gejlen Karpenter.

1 COMMENT

  1. Srbi ne žive samo na severu Kosova i Metohije, nego i u enklavama južno od Ibra…Više od 150 hiljada Srba i još 50 hiljada drugog nealbanskog življa je napustilo KiM posle bombardovanja 1999. godine – šta će biti sa njima? Krajnje je vreme da Zapad gledajući šta Rusi rade Ukrajni shvate da su to isto oni radili Srbiji, priznaju grešku i povuku priznanje nezavisne (lažne) države Kosovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here