EPA-EFE/JOEL CARRETT
Novak Đoković

Vest koju ceo svet nestrpljivo čeka, konačno je stigla iz Vašingtona – Novak Đoković će moći da igra na US openu. Vlada SAD je odlučila da 11. maja – naravno, ako ne bude nekog neočekivanog pogoršanja u borbi sa koronom – ukine propis po kome nevakcinisani stranci ne mogu da uđu u tu zemlju.

Biće to kasno da Nole zaigra na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, jer su oni u martu, ali na vreme da u drugoj polovini leta dođe u Ameriku i učestvuje na sličnim turnirima u Torontu i Sinsinatiju, ali i na onom najvažnijem – u Njujorku.

Zbog ove odluke Đoković u prošloj sezoni nije odigrao nijedno od pomenutih takmičenja i baš zato se njegov prekjučerašnji povratak na broj 1 može nazvati pravim sportskim čudom. Jer bez čak pet velikih turnira i potencijalno 6.000 poena koje je mogao da osvoji, on je opet prvi na svetu.

Kada se tome doda da nije dobio ni 2.000 poena za trijumf na Vimbldonu, onda je čudo još veće. Mada kada je u pitanju londonski gren slem, situacija je nešto drugačija jer ni drugim teniserima nisu upisivani bodovi. Ali Đoković je najlošije prošao jer je osvojio najviše.

Naravno, možda Nole ne bi osvojio svih pet titula u Americi, ali bi sigurno imao sjajnu priliku da zaradi pregršt poena, jer je na njima uvek uspešno učestvovao i mnogo puta pobedio.

S druge strane, iako neće moći da igra u Indijan Velsu i Majamiju, nedolazak na ove turnire neće imati tako negativan efekat za njegov bodovni saldo na ATP listi kao prošle godine. Jer u 2022. on nije mogao da brani poene, a sada nema šta da brani jer nije igrao. Zato je sada njegova situacija povoljnija u odnosu na prošli mart.

Nema sumnje da će Novak pokušati da iskoristi neigranje u Indijan Velsu i Majamiju za što bolju pripremu za Rolan Garos. Jer, praktično već posle turnira u Dubaiju (ako bude igrao) i odmora, on će moći da pređe na šljaku i odradi mnogo duže pripreme nego inače na toj podlozi.

Posle trijumfa u Melburnu, njegov sledeći cilj je sigurno osvajanje Kupa musketara u Parizu kako bi Nadala sprečio da ponovo povede u trci za najboljeg tenisera svih vremena. Ako u tome uspe, ako on osvoji Rolan Garos, najverovatnije će zadati Špancu ključan udarac, jer će biti favorit i na ostalim gren slemovaima u godini.

Zato bi Noletu neigranje u Americi u martu moglo i da pomogne u ostvarenju tog cilja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here