EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, plasirao se u osminu finala Vimbldona pošto je savladao starog rivala Stena Vavrinku u tri seta, 6:3, 6:1, 7:6, a njegov naredni protivnik biće Hubert Hurkač.

Đoković je bio brži od takozvanog “policijskog časa”, odnosno odluke vlasti da se sportski događaji ne odigravaju posle ponoći, čime je sprečio prenošenje meča u naredni dan.
Do te opasnosti Novak je stigao pošto je njegov meč pomeran u nekoliko navrata i od najavljenih 18.00 startovao je tek posle 21.30.
Uz to, Đoković je ponovo protiv sebe imao londonsku publiku koja je zdušno navijala za Švajcarca, u želji da duel potraje što duže.
Ipak, Novak im nije ispunio želju i nastavio je pohod ka odbrani titule na Vimbldonu, a naredni protivnik će mu biti Hubert Hurkač.
Đoković je sve uspeo da nadjača i da ostvari 21. pobedu nad velikim protivnikom, ali i prijateljem, na ukupno 27 međusobnih duela.
Novak je u sigurnom ritmu otvorio duel i najavio da ima nameru da ga brzo završi pošto je već u drugom gemu stigao do tri brejk lopte. Nije ih realizovao, ali takvu šansu nije propustio u šestom gemu što mu je omogućilo mirnu završnicu seta u devetom.
Sa dva brejka i 4:0 Đoković je otvorio drugi set, Vavrinka je uspeo da odbrani jedan svoj gem, ali ne i naredni što je značio kraj drugog seta već u sedmom gemu za Novakovih rutinskih 6:1.
Nešto opuštenije je Đoković ušao u treći set, iznenadio ga je Vavrinka u drugom gemu ne dozvolivši mu ni poen, publika se probudila i dala podršku Švajcarcu, a to je odmah naišlo na reakciju srpskog tenisera.
Ipak, Novak je ispao iz udarca u sledećem gemu, ali je odmah uspeo da se vrati u svoju zonu i stekne prednost od 3:2, ali nije bilo šansi za brejk jer je Švajcarac imao odlične servise i precizne forhend udarce, nedostižne za srpskog tenisera.
U devetom gemu Đoković je konačno “pokazao uvo” publici posle spektakularnog poena za kraj tog perioda, a maestralni Vavrinka u narednom nije dao ni promil šanse rivalu za novo izjednačenje na 5:5.
Delovalo je da Đoković može do brejka u 12. gemu kako bi izbegao taj-brejk, ali je Vavrinka na čudesan način uspeo da se izvuče iz neprijatne situacije i izbori dodatan period u trećem setu.
Nije loše startovao Novak, ali je Vavrinka sa četiri vezana poena stigao do prednosti, međutim pogrešio je najpre za rezultat od 5:5, potom i za 6:5 za Đokovića koji je iskoristio prvu meč loptu i završio meč za svoju 31. pobedu na Vimbldonu u nizu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here