EPA/Tolga Akmen
Janik Siner i Novak Đoković

Novak Đoković juri svoje 35. grend slem finale protiv čoveka koji je prošle godine bio najbliži tome da ga izbaci. Usledio je sad već čuveni razgovor sa sobom u ogledalu, a onda i preokret od 0-2 nad Janikom Sinerom. Ostalo je istorija, kao i toliko puta sa Đokovićem. Sada, godinu dana zreliji, pred njim je opet Tirolac, samo rundu kasnije.

Dosad neviđeni put imao je Janik Siner do debitantskog grend slem polufinala – najbolje rangirani protivnik bio je na 79. mestu, a nije tu bilo ni onih “mina” na travi. Huan Manuel Serundolo, Švarcman, Alis, Galan i Safijulin – malo jači čelendžer postavka, budimo realni, tako da je teško bilo šta naslutiti o Sinerovoj formi.

Takav put mač je sa dve oštrice. S jedne strane, za povredama često opterećenog Sinera sigurno je olakšanje da nije mnogo “izranjavan” na putu do polufinala, tačnije nije uopšte. S druge, nije imao nijedan pravi test i drastična će biti razlika u nivou, prelaz iz druge u pete brzinu momentalno, a znamo da to ne prolazi uvek srećno.

Prošle sezone je Siner u Njujorku odigrao i meč sezone zajedno sa Alkarasom, tada imao i meč loptu, i ko zna šta bi bilo da ju je realizovao, da li bi ga to još brže poguralo ka vrhu.

Ove sezone se često mučio sa povredama i povredicama, ali je stigao da osvoji Monpelje i da još nekoliko puta dolazi do same završnice turnira, uključujući i Majami kada je pobedio Alkarasa i izgubio od Medvedeva u finalu.

Taj trijumf nad Špancem jedna je od dve top 10 pobede Sinera ove sezone (druga nad Fricom), a gubio je od Alkarasa u Monte Karlu, od Medvedeva u Roterdamu, od Runea, Cicipasa u Australiji, a loša sezona na inače dragoj mu šljaci kulminirala je eliminacijom u trećem kolu Rolan Garosa od Danijela Altmajera.

Kada je predao Bubliku u Haleu, mnogi su pomislili da je to samo nastavak niza pehova i da Siner neće biti stopostotno spreman ni na Vimbldonu. Mi, zapravo, i nismo još do kraja dobili odgovor na to pitanje, ali put do polufinala nije birao i uspeo je da ga prođe, takvog kakav je bio.

– Biće to nesumnjivo potpuno drugačiji meč od onog od prošle godine. On me zna bolje, znam i ja njega bolje. Biće to pomalo i taktička bitka. Ali i mentalna, zar ne? Kada igrate protiv Novaka uvek je teško, posebno na grend slemu – kaže 21-godišnjak i dodaje:

– Moram da idem jako i da pokušam da ga nadvladam. Napredovao sam fizički, mnogo sam snažniji, ali i mentalno. Igram mudrije.

U odnosu na prethodni vimbldonski susret sa Đokovićem, Siner je najviše popravio prvi servis i upravo u dinamici Sinerov servis-Đokovićev ritern krije se možda i ključ predstojećeg polufinala.

Novak nije zadovoljan riternom u dosadašnjem toku turnira, čak su članovi njegovog tima i posle ponoći dolazili u “Ol Ingland klab” po snimke svih riterna u duelu sa Hurkačem – ništa ne prepušta slučaju Đoković.

Do duela sa Rubljovom, Novakov prvi servis bio je briljantan, i sada će naravno biti važan, pošto Siner sa oba krila momentalno koristi prilike da bude agresivan. Italijan ima izvanrednu kontru kada se ga rival razvuče po forhendu, to je nešto što Novak inače voli da radi protivnicima, ali sada će malo više juriti bekhend.

Uz to, Đoković će gledati da se igra malo više po širini – slajsovi, promena dubine udaraca, uglovi, poneki drop šot da se dovuče rival napred. Sve to Novak ima u arsenalu i može da baci na Sinera pod uslovom da za tim bude potrebe, ako ne bude dominantan u nešto čistijoj razmeni s osnovne linije.

– Voli da igra na travi i brzim podlogama jer voli da bude agresivan, da kontroliše bekhendom i forhendom. On baš jako udara lopticu i pokušava da bude taj koji diktira poene – rekao je Đoković diplomatski. Pred kamerama o vrlinama, sa Goranom u sobi o manama rivala, tako i treba.

Da dočekamo deveto vimbldonsko finale!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here