Svi volimo kolače i donekle smo svesni da oni nisu idealan izbor za naš organizam i zdravlje. Ipak, i među njima i te kako ima razlike. Nije svejedno da li ste poručili tiramisu, čizkejk ili štrudlu sa jabukama.

Dok su neke štetnije po stas, neke u vrlo maloj meri utiču na povećanje telesne težine.

Koje poslastice se nikako ne preporučuju, a koje možemo da jedemo bez mnogo griže savesti, otkrio je gastroenterolog, doktor Aleksej Paramonov.

Lista slatkiša poređanih od najmanje štetnih do onih koje treba potpuno izbaciti!

Štrudla od jabuka

Iako se ova poslatica sastoji od putera, brašna, oraha, pa čak i prezli, sadrži i jabuke koje obiluju vlaknima i pektinom. Kalorijska vrednost joj je samo 160 kcal u 100 g. Dakle, izvolite!

Panakota

Na visokom drugom mestu nalazi se panakota sa 190 kcal u 100 g. Nije mnogo štetna zbog činjenice da je puter u njoj zamenjen kremom, a gustina se postiže dodavanjem želatina. Često se služi sa bobičastim voćem, koje nije samo ukusno, već i zdravo.

Tiramisu

Umesto brašna, tu su piškote, a umesto putera – kremasti sir. Kalorijska vrednost nije zanemarljiva – 285 kcal u 100 g, ali maskarpone sir sadrži i vitamine D i K, što je dodatni benefit.

Čizkejk

Glavni sastojak – sir, a to znači manje kalorija, manje masti, više proteina. Ipak, ovaj desert ima puno šećera, pa mu je energetska vrednost visoka, oko 340 kcal u 100 g.

Napoleon torta

U 100 g ima oko 410 kalorija, još jedan problem je što se po tradicionalnom receptu priprema i od margarina (pored putera), koji sadrži transmasti i loš je za krvne sudove. U suštini, sve torte sa margarinom treba izbegavati.

Prag torta

Tradicionalna, mnogima omiljena, torta Prag ili praška torta ima oko 520 kcal u 100 g. O zdravstvenim benefitima ne možemo govoriti jer oni maltene i ne postoje. Praznik je za nepca, pa uživanje u parčetu ove poslastice svedite na minimum.

2 COMMENTS

  1. Боље је појести баклаву и хормашице , пуне шећера него индустријске америчке колаче.

  2. Ama nijedan kolac nije nas,samo talijanske i americke kolace prezentujete.Hurmasice i baklava su sa orienta i isto nisu nas kolac nego donesen u osmanlisko doba.Strudla je austrougarski kolac.Cak smo i germansku rec uzeli od Schtrudel ,sta znaci zavejan kao pijavica

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here